Liniću predložili tri zakonske mjere

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2012. u 22:00
Udruga Franak, među ostalim, traži i hitno donošenje zakona o osobnom bankrotu

Udruga Franak Ministarstvu financija poslala je konkretne prijedloge mjera.

Apelirajući da se hitno uvedu zakonske reglative i nadzor u području stambenoga kreditiranja, Udruga Franak Ministarstvu financija poslala je konkretne prijedloge mjera koje bi se, kažu, mogle provesti hitnim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju te Zakona o kreditnim institucijama.

Napominjući kako ni jedna od mjera ne ide u smjeru zadiranja u državni proračun, izdvojili su tri ključne. Prva  se, pojašnjavaju, oslanja na mađarski model, a pretpostavlja novu zakonsku regulativu "koja bi omogućila stabilizaciju glavnice za kredite s valutnom klauzulom u francima prema tečaju koji je bio važeći na dan puštanja kredita u otplatu". Drugi korak bi, dodaju, bila konverzija zajmova s valutnom klauzulom u "švicarcu" u valutnu klauzulu u euru ili u kunski kredit, a u bankarskim bilancama to bi se vodilo kao otpis dijela potraživanja. "Time bi se zaustavila financijska devastacija dužnika i daljnje pogoršanje udjela loših kredita", kažu u Udruzi.

Druga se mjera odnosi na uvođenje transparentne promjenjive kamatne stope koja bi se sastojala od fiksnog i promjenjivog dijela, a treća je donošenje zakona o osobnom bankrotu. "Fer model bi uključivao gubitak imovine dužnika čime bi se namirio velik dio potraživanja vjerovnika, ali i otpis ostatka duga kako bi dužnik imao mogućnost čistog starta nakon 2-5 godina upravljanja prihodima od strane stečajnog upravitelja", predlaže Franak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close