Linić nije uspio posuditi traženi iznos

Autor: Petra Bulić/VLM , 12. lipanj 2013. u 09:00
Ministar financija Slavko Linić uskoro izdaje novu emisiju obveznica/PIXSELL

Ministarstvo financija nije uspjelo izdati planirani iznos trezorskih zapisa.

Iako je u planu bilo izdanje  600 milijuna kuna te 10 milijuna eura vrijednih trezorskih zapisa, Ministarstvo financija je, zbog nedostatka interesa, uspjelo izdati 571 milijuna kuna i dva milijuna eura.

 

23,8milijardi

kuna ukupni je saldo kunskih i eurskih trezorskih zapisa

Kamatna stopa i dalje je niskih 1% do 2,56% za kunske i 1,5% za eurske zapise. Ukupan saldo kunskih zapisa smanjen je za 223 milijuna kuna, na 20,58 milijardi kuna, s obzirom na to da je uz novi dug, otplaćeno 794 milijuna kuna trezoraca koji su dospjeli na naplatu. Kod eurskih trezoraca saldo je zbog istog razloga smanjen za pet milijuna na 433,91 milijun eura. Ukupan saldo trezorskih zapisa tako nakon najnovije aukcije iznosi 23,84 milijuna kuna što je 15 posto više nego krajem 2012.

Smanjeni interes svakako je dijelom i posljedica činjenice da se investitori pripremaju za predstojeće izdanje državnih obveznica, ističe Hrvoje Stojić, direktor Odjela ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Kako se očekuje, vrijednost izdanja obveznica trebala bi se kretati oko sedam milijardi kuna, od čega bi četiri milijarde trebalo biti iskorišteno za pokrivanje kunskih obveznica koje na naplatu dolaze u prvoj polovici srpnja.  

Komentari (10)
Pogledajte sve

Ako ništa čini mi se da jedino ovaj frajer i nešto radi,neka su mu ideje ravne samoubojstvu ali barem griješi što znači i da nešto radi!!!Slavkec ja sam uz tebe!


Ceka se kad ce Linic proglasit game over.

necemo dugo cekati, nazalost.

Ceka se kad ce Linic proglasit game over.


Mislim da bi trebalo zakonom utvrditi koliko se političari smiju zadužiti. Kada bi se na referendumu pitalo ljude da li odobravaju zaduženje od xy milijardi eura za izgradnju neke elektrane, xy milijardi za navodnjavanje Slavonije itd,

referendum bi značio čistu demokraciju, a ova vlada to ne želi… uručeno im je 700.000 potpisa za referendum, tj. skoro duplo od propisanog, a SDP sad na sve načine nastoji minirati taj referendum jer valjda smatra da je narod preglup da bi sam odlučivao o bilo čemu [emo_palacd]

New Report

Close