Liberalizacija tržišta srušila premije autoosiguranja

Autor: Božica Babić , 14. travanj 2014. u 11:50
Cijene autoosiguranja padaju/Sanjin Strukić/PIXSELL

Iako je u zadnjih godinu dana ugovoreno gotovo 12 tisuća polica autoosiguranja više nego prethodnih godinu dana, ukupna vrijednost ugovorenih premija smanjila se za čak 58 milijuna kuna.

Ukupna premija svih društava unutar hrvatske industrije osiguranja s obračunom za ožujak na godišnjoj je razini manja za 68 milijuna kuna dok je na životnim osiguranjima rasla 43 milijuna, otkriva preliminarno izvješće Hrvatskog ureda za osiguranje.

Svih 26 društava ugovorilo je zajedno 2,4 milijarde kuna premije što je 97,3 posto u odnosu na rezultat iz ožujka 2013. Istodobno životna osiguranja bilježe premiju veću čak sedam posto, na kraju ovogodišnjeg ožujka ona je iznosila 661 milijun kuna. Croatia osiguranje, društvo koje se ovaj mjesec suočava s povijesnom odlukom, nakon gotovo sedam desetljeća napušta državni portfelj, novi vlasnik Adris grupa 22. travnja imenovat će novu upravu koju će dočekati potpuno oprečan poslovni rezultat.

Za razliku od segmenta neživotnih osiguranja gdje je ožujak na međugodišnjoj razini donio pad premije u visini čak 94 milijuna kuna (89,6%), paralelno je na životnim osiguranjima premija rasla gotovo četiri posto ili, konkretno oko 4,5 milijuna kuna. Značajniji ukupan rast premije u ovom razdoblju ostvarili su Allianz (13,7%), Generali (12,9%) i Erste 14,5 posto.  Ožujak je (ne)očekivano donio negativno iznenađenje i na premiji autoosiguranja što je, sada se već može konstatirati, nedvojbeno posljedica liberalizacije cjenika. U godinu dana ova je premija pala za 58 milijuna kuna dok je istodobno broj ugovorenih polica veći za 11.866 komada.

Premda je već siječanj donio manju ovu vrstu premije veljača je, podsjećamo, zaključena uz pad premije na autoosiguranjima za 29 milijuna kuna i 6135 polica više.   Liberalizaciju cjenika u rujnu 2013. pokrenulo je Generali osiguranje. Pojedinci iz Hrvatskog aktuarskog društva, mjerodavnog za izračun cjenika, najavljivali su kako će ožujak 2014. dati prve pokazatelje mogućih posljedica liberalizacije na razini tržišta i industrije. Podaci koje je objavio HUO otkrivaju da je prosječna cijena police u prvom kvartalu 2013. iznosila 1623 kune dok je u istom razdoblju 2014. pala na 1446 kuna, pojeftinila je 177 kuna.    

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ne buš bez suda više niš naplatil

tu se najbolje vidi kako marksisti deru građane sprječavajući tržišnu ekonomiju.

koliko su novca mogli građani uštedjeti da se to tržište liberaliziralo prije 10 godina? a koliko da su se liberalizirala sva tržišta, hrana, odvjetničke i javnobilježničke usluge, internet i mobilna telefonija?

A sada slijedi borba na “surovom” tržištu.

Konačno su smanjili cijene iako još ne svi ali većina. Dovoljno je vidjet najmodernije zgrade osiguranja u svim hrvatskim mjestima od Euroherca ili vlasnikovu najveću jahtu na Jadranu pa laički zaključiti koji si to bili monopolski ekstraprofiti…

New Report

Close