Ladićev projekt Marlera golf vrijedi više od 100 milijuna eura

Autor: Romana Dugandžija , 25. travanj 2007. u 06:30

Jedna od najvećih greenfield investicija u Hrvatskoj teška više od 100 milijuna eura započet će s realizacijom ove jeseni. Projekt Marlera golf u općini Ližnjan, kojega je idejni začetnik i inicijator proslavljeni nogometni vratar Dražen Ladić, već je dosad okupio stotinjak stručnjaka iz šest država na izradi projektne dokumentacije od 2100 stranica. Budući da su prije desetak dana dobili načelnu građevinsku dozvolu, početak gradnje planira se za rujan ove godine.

Osam godina razvoja
Završetak radova i otvorenje resorta očekuje se u 2009. godini. “Nakon osam godina razvoja projekta, unatoč određenim sumnjama u njegovu realizaciju, uspjeli smo usuglasiti niz zakona i pravila da bismo došli u fazu priprema za gradnju”, izjavio je Dražen Ladić. Investitor projekta je zvučno ime u srednjoj i istočnoj Europi – Globe Trade Centre (GTC), u Hrvatskoj već poznat po gradnji Avenue Mall Centra. Tržišna vrijednost GTC-a je više od 4 milijarde dolara, a tvrtka je prisutna u devet zemalja regije te upravlja s više od 1,45 milijuna kvadrata izgrađenog prostora. Strategija GTC-a je ulaganje u razvoj projekata te upravljanje njima kroz dugi niz godina. “I ovdje je riječ o dugoročnoj investiciji koja će početi donositi prinose tek nakon desetak godina”, rekao je Shalom Mor, direktor GTC-a. Resort za golf, koji će osim terena za golf imati i smještajne kapacitete te dodatne sadržaje, nalazi se uz morsku obalu na zemljištu površine 130 hektara. Od toga je 114 hektara predviđeno za igralište za golf s 27 rupa, a 14 hektara za izgradnju hotela, 27 vila te 40 apartmana s ukupnim smještajnim kapacitetom od 800 kreveta. Hotel će biti u kategoriji 5 zvjezdica sa 170 soba, a u resortu će biti dodatni sadržaji poput wellnessa i spa te kasina. Takozvana Musolinijeva štala koja se nalazi u sklopu resorta bit će obnovljena u tradicionalnom istarskom stilu i preuređena u klupsku golfsku kuću. Resortom će upravljati jedan od vrhunskih hotelskih operatora. Budući da traju pregovori s četiri zainteresirana operatora, o imenima nisu željeli govoriti. Početna točka projekta je ugovor koji je Marlera potpisala s Vladom RH i na temelju kojeg je GTC ušao u projekt. Da bi tehnički ovaj, ali i svi ostali projekti za golf bili izvedivi, izmijenjeno je jedanaest zakona i pravilnika, ispunjeni su svi uvjeti zaštite okoliša, prikupljeno je više od 70 raznih suglasnosti i više od 300 potpisa. Prvi problem s kojim su se suočili pri realizaciji projekta bila je prenamjena zemljišta, rekao je Ladić, a komunalne naknade za Marleru iznosile su 420 milijuna kuna. Zemljište koje je većim dijelom u vlasništvu države dobili su na koncesiju koja stoji godišnje 1000 kuna po hektaru za igrališta za golf.

Voda iz kišnice
Investitori ističu kako će ovaj projekt osigurati 200 novih radnih mjesta za stanovnike općine Ližnjan i šire okolice, a sufinancirat će i dva kilometra javne ceste, dva kilometra kanalizacijske mreže, pročistač te povećanje kapaciteta vodovodne i elektromreže. Voda iz vodovoda koristit će se samo za piće, a voda za potrebe igrališta za golf dobivat će se skupljanjem kišnice i pročišćavanjem otpadnih voda. U Vladinoj strategiji predviđeno je 60 golfskih igrališta u Hrvatskoj, a od toga 23 u Istri, no Ladić te planove smatra nerealnima. “Šezdeset igrališta za golf za Hrvatsku je previše, Istra nema resurse ni potrebe za 23 igrališta. Moje mišljenje je da je sedam, osam igrališta u Istri realna brojka”, dodao je.

Prosječni golfer dnevno potroši 200 eura

Golfer u Europi po danu potroši prosječno 200 eura. “Za golfere je karakteristično da su veliki nomadi. Neće doći na neku destinaciju niti se ta destinacija može smatrati destinacijom za golf ako u krugu od 80 kilometara nema barem 4-5 igrališta za golf”, istaknuo je Ladić. Golfski kalendar pokazuje da se nakon 1. studenog zatvaraju sva igrališta zapadno od Bregane, što ide u korist Istri i ostalim južnim destinacijama. Velika prednost Marlera golf terena je ta što sezona golfa traje gotovo cijele godine, pokazale su studije.




Komentirajte prvi

New Report

Close