KVIG prikupio 15 mil. eura, čeka se Hanfino očitovanje

Autor: Lidija Kiseljak,VL , 15. studeni 2011. u 22:00

Ovim povećanjem kapitala Vienna Insurance Group će ojačati svoju poziciju na hrvatskom tržištu, tvrde u Upravi društva

Vienna Insurance Group dokapitalizirat će Kvarner Vienna Insurance Group (KVIG) s 15 milijuna eura, čime je, poručuju iz Uprave tog društva, riješen problem manjka adekvatnosti kapitala o čemu je u rješenju izdanom prije desetak dana upozorila Hanfa i zatražila hitno povećanje kapitala. Uprava društva tvrdi da je 15 milijuna više nego dovoljan iznos za zadovoljavanju adekvatnosti kapitala i njegove visine koja će, dodaju, omogućiti daljnje širenje na tržištu, prije svega na području životnog osiguranja. Hanfa će se o provedenoj dokapitalizaciji Kvarner Vienna Insurance Group očitovati u petak.

Nova Uprava
“Ovom dokapitalizacijom VIG želi ojačati svoju poziciju na hrvatskom tržištu kao i udariti temelje za izgradnju još snažnije budućnosti. S takvom namjerom ne samo da će se riješiti od strane Hanfe utvrđeni manjak adekvatnosti kapitala od sedam milijuna kuna u životnim osiguranjima nego se s ovom dokapitalizacijom išlo daleko iznad pokazujući svim našim klijentima i poslovnim partnerima da se radi o stabilnom i ozbiljnom osiguravatelju”, ističu u Upravi društva koju sada čine Harald Riener i Hans Raumauf. Naime, dan nakon što je Hanfa donijela rješenje o potrebnoj dokapitalizaciji, čelno mjesto u Upravi Kvarner VIG-a napustio je Luka Matošić.

U Upravi kažu da je to učinio iz osobnih razloga, no prema tvrdnjama nekih pojedinaca s tržišta to je učinio zato što je društvo dugo odugovlačilo s provedbom dokapitalizacije, a na čiju potrebu Hanfa upozorava još od prošle godine. Svoje stajalište o provedenoj dokapitalizaciji Hanfa će donijeti u petak, nakon što utvrdi zadovoljava li sadašnja visina kapitala potrebnu adekvatnost. No još prošli tjedan predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol napomenuo je kako bi tom društvu bilo potrebno 20 milijuna eura, pa ne bi čudilo da Hanfa zatraži i dodatni kapital. U rješenju donesenom prije desetak dana Hanfa je potvrdila kako dokapitalizaciju Kvarner VIG-a traži još od sredine 2010. godine, kada je to društvo bilo najavilo povećanje kapitala za tri milijuna eura koje na kraju nije provedeno. Početkom ove godine revizor KPMG upozorava da Kvarner VIG nema dovoljnu adekvatnost kapitala u neživotnim osiguranjima.

Manipuliranje podacima
S druge strane, društvo je u izvješću za 2010. godinu Hanfi iskazalo višak kapitala od 1,1 milijun kuna. Naknadno su, nakon Samodolove opomene, ipak priznali manjak od 3,87 milijuna kuna. Kumulirani gubitak procjenjuje se na 25,2 milijuna kuna, stoji u nedavnom rješenju Hanfe.

Izbjegnuta likvidacija
Mnoga osiguravajuća društva na tržištu sada mogu lakše disati jer nakon Hanfina posljednjeg rješenje mnogi su se pribojavali najcrnjeg scenarija – likvidacije društva, što će se sada, nakon dokapitalizacije izbjeći. Naime, likvidacija bi značila isplatu štete osiguranicima Kvarner VIG-a iz jamstvenog fonda u koji novac uplaćuju sva osiguravajuća društva u zemlji, a u isplati naknade sudjeluju prema veličini udjela na tržištu. To znači da bi likvidacijom Kvarnera najviše neizravne štete imali Agram i Croatia osiguranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close