Kvadrat stana u Banjoj Luci do 5000 KM

Autor: Redakcijski izvještaj , 23. srpanj 2008. u 06:30

Poskupljenje građevinskog materijala i zemljišta kao i uvođenje građevinske rente glavni su uzroci vrtoglavog rasta cijena

Potražnja za stanovima u Republici Srpskoj je tri do četiri puta veća nego za kućama, a kupci uglavnom traže stambene kvadrate u središtima gradova, tvrde zaposleni u agencijama za nekretnine i građevinskim tvrtkama diljem Republike Srpske (RS). Poskupljenje građevinskog materijala i zemljišta kao i uvođenje građevinske rente glavni su uzroci vrtoglavog rasta cijena stambenih kvadrata.

Banja Luka najtraženija
U posljednjih godinu dana u Republici Srpskoj cijene stambenih površina poskupjele su za 50 posto tako da se kvadrat kreće od 1500 do 5000 konvertibilnih maraka, od 750 do 2500 eura, a u cijenu je uključen i porez na dodanu vrijednost. Činjenica je, tvrde zaposleni u agencijama za nekretnine i građevinskim poduzećima, da je slobodnih parcela u gradskim središtima sve manje, a sve je više onih koji “kvadrate kupuju za crne dane”. “Središte Banje Luke i dalje je najtraženije. Ipak, kupci se najčešće odlučuju za stanove u naseljima Starčevica, Petrićevac, Rosulje, Nova Varoš ili Borik. Prošle godine gradili smo stanove po cijeni od 1600 maraka s PDV-om, a ove godine četvorni metar stoji više od 2000 maraka”, rekao je direktor tvrtke Jovanić – građevinski inžinjering Živko Jovanić za banjolučki dnevnik Glas Srpske. I dok se cijene četvornog metra novoizgrađenih stanova ili onih u gradnji kreću od 2500 do 5000 konvertibilnih maraka u strogom središtu grada Banje Luke i nekim prigradskim naseljima, cijene četvornog metra starijih stanova iznose od 2000 do 4000 maraka, ovisno o starosti zgrade, lokacije i same strukture stana. U Bijeljini četvorni metar stambenog prostora stoji do 1500 maraka, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 25 posto.

Skuplje u Federaciji
U središtu grada cijene četvornog metar kreću se od 1350 do 1400 maraka, dok u rubnim dijelovima kvadrat iznosi 1200 maraka. Cijena četvornog metra stana u novoizgrađenim stambenim objektima na području općina Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo kreće se između 1500 i 1600 maraka, što je znatno niže u odnosu na cijenu stanova u federalnom Sarajevu gdje se za četvorni metar plaća od 2200 do 3000 maraka. U Doboju se kvadrat stana može kupiti po cijeni od 1300 do 1600 maraka, a vrlo su skupi stanovi koji su izgrađeni prije 20 i više godina, u kojima kvadrat stoji od tisuću do 1500 maraka. Iako je promet kuća i zemljišta diljem Republike Srpske u stagnaciji, oni koji se odluče za kupnju kuće morat će, ovisno o lokaciji, izdvojiti od 50.000 do 400.000 maraka. Primjerice, kuća od stotinu kvadrata i na zemljištu od 400 četvornih metara u banjolučkom naselju Rosulje stoji 350.000 maraka, dok u Hrvaćanima nova kuća sa 70 dunuma zemlje stoji 100.000 maraka. Građevinsko zemljište podijeljeno je u šest zona, a naknada za uređenje u prvoj zoni veća je od stotinu maraka, u drugoj 81 marku, trećoj i četvrtoj po 69,8 maraka, petoj 54 i šestoj 49,5 maraka po kvadratu korisne stambene površine. Renta se određuje procentualno u odnosu na konačnu prosječnu građevinsku cijenu koja iznosi 830 maraka.

GE želi ulagati u tri sektora u RS

Milorad Dodik, predsjednik vlade Republike Srpske, izjavio je u Rimu da su predstavnici američke kompanije General Electric zainteresirani za modernizaciju željeznica, te ulaganje i modernizaciju energetskog i zdravstvenog sektora u RS. Dodik je nakon razgovora s predstavnicima General Electrica objasnio da će nakon načinjene studije o modernizaciji pruga biti raspisan natječaj u rujnu ili listopadu na kojem će biti izabran najbolji izvođač kako bi radovi mogli otpočeti što prije, prenose Nezavisne novine. On je kazao da su predstavnici američke kompanije u razgovorima u vezi s ulaganjem i modernizacijom u energetskom sektoru istaknuli da su zainteresirani i za rekonstrukciju elektromreže u RS. Dogovoreno je također kako će vlada od GE na leasing kupiti dva zrakoplova za javno poduzeće Sky Srpska.

Komentirajte prvi

New Report

Close