Kupnjom duga ECB utječe na izbore?

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2017. u 16:48
Francuske obveznice kupljene za 11,3 milijarde, a talijanske za 9,8 milijardi eura/REUTERS

Više od dopuštenog.

Europska središnja banka (ECB) prošlog je mjeseca kupovala veće iznose francuskih i talijanskih obveznica no što joj dopuštaju njezini vlastiti propisi, izračunao je Reuters, ukazujući na ključne izbore u te dvije zemlje.

ECB je prošlog mjeseca preko središnjih banaka matičnih zemalja kupio 11,3 milijarde eura obveznica francuskih javnih poduzeća i 9,8 milijardi eura talijanskih obveznica, pokazuju podaci ECB-a. Ti su iznosi za milijardu eura viši no što dopuštaju ECB-ovi propisi koji definiraju limit na temelju veličine gospodarstva. Glasnogovornik ECB-a kazao je za Reuters da će ECB i ubuduće odstupati od pravila prema kojem se iznos kupnje duga izračunava na temelju udjela pojedinih zemalja u bančinom temeljnom kapitalu kako bi se osigurala "nesmetana provedba" programa.

Neovisni kandidat sklon europskim integracijama Emmanuel Macron dobio je najviše glasova u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora, nadmašivši čelnicu euroskeptične krajnje desnice Marine Le Pen. Nakon prvog kruga izbora prinosi na francuske državne obveznice, pokazatelj troškova zaduživanja Francuske, kliznuli su na najnižu razinu u više mjeseci. Italija će pak održati izbore za godinu dana i mnogi je smatraju sljedećim velikim političkim testom za budućnost eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close