Kunski krediti već tri godine rastu više od 10 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 20. siječanj 2019. u 22:01
Udjel kunskih kredita u godinu dana povećan je za četiri postotna boda/GettyImages

Razdoblje niskih kamatnih stopa ide u prilog zaduživanju u domaćoj valuti, smatraju analitičari.

Trend rasta kredita stanovništvu ne posustaje. Kako se navodi u novoj analizi Raiffesienbank Austria (RBA), krediti stanovništvu u Hrvatskoj iznosili su krajem studenoga prošle godine 124,4 milijarde kuna što je 5,1 milijardu ili 4,3 posto više nego godinu ranije. Time je nastavljen njihov rast već 15. mjesec zaredom. Na mjesečnoj razini krediti stanovništvu porasli su za 914,2 milijuna kuna ili za 0,7 posto.

Preusmjeravanje obveza 
Analitičari ističu kako je i dalje prisutan trend preusmjeravanja obveza iz valutnih u kunske, što odražava izraženiju sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu zasigurno u prilog ide i razdoblje niskih kamatnih stopa. Tako kunski krediti stanovništvu rastu već tri godine po dvoznamenkastoj godišnjoj stopi – krajem studenoga lani porasli su za 13 posto na godišnjoj razini, na 64,6 milijardi kuna. Pad vrijednosti valutnih kredita, pak, traje od 2012.

 

47,9 mlrd.

kn dosegli su gotovinski krediti a rasli su 11 posto

Na kraju studenog nominalan iznos tih kredita iznosio je 59,8 milijardi kuna, što je za 3,8 posto manje nego godinu ranije. "Tako je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u posljednjih godinu dana narastao za oko četiri postotna boda, pri čemu je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u studenom iznosio 52 posto", ističe se u analizi. Po vrstama kredita stanovništvu, najznačajniji udio od 43,2 posto, imaju stambeni krediti. Njihova vrijednost dosegnula je u studenome 53,8 milijardi kuna, što je za 1,8 posto više na godišnjoj razini. 

"Godišnje stope rasta stambenih kredita mogu upućivati i na pozitivne učinke ovogodišnjeg programa subvencioniranja stambenih kredita. I unutar ove kategorije kredita stanovništvu vidljiv je trend promjene valutne strukture. Naime, primjetan je trend rasta kunskih kredita koji su na kraju studenog premašili 15,6 milijardi kuna i pri tome zabilježili rast od 2,5 posto mjesečno te 12,7 posto godišnje", ističu u RBA.

Gotovinski krediti
Dodaju da je udjel kunskih u ukupnim stambenim kreditima iznosio 29 posto. Iako su zabilježili blagi rast na mjesečnoj razini, za 0,8 posto, iznos kunskih kredita uz valutnu klauzulu, prvenstveno krediti vezani za euro, u ukupnim stambenim kreditima krajem studenog iznosio je 38,2 milijardi kuna, što na godišnjoj razini predstavlja pad od 2,1 posto.

 

124 mlrd.

kn iznosili su krediti stanovništvu u studenom

Gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom od 38,5 posto u ukupnim kreditima stanovništvu, i šesti mjesec za redom su zabilježili dvoznamenkastu godišnju stopu rasta, za 11 posto, dosegnuvši na kraju studenog 47,9 milijardi kuna. I kod gotovinskih nenamjenskih kredita također je prisutan trend rasta udjela kunskih kredita u odnosu na one s valutnom klauzulom. "Naime, gotovinski nenamjenski kunski krediti zabilježili su godišnji rast od 19,9 posto, dok su oni valutni niži za 5,7 posto u odnosu na studeni 2017., tako da je na kraju studenoga udio kunskih u ukupnim gotovinskim nenamjenskim kreditima bio na 72 posto", zaključuje se u analizi RBA banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close