Kuna odlazi u povijest: Saboru odaslana strategija, euro za pet do sedam godina

Autor: Ana Blašković , 10. svibanj 2018. u 22:00
Guverner HNB-a Boris Vujčić, Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Vlada je u četvrtak parlamentu formalno uputila prijedlog odluke o donošenju Strategije za uvođenje eura te osnivanje Nacionalnog vijeća koje će ju provoditi.

Nakon što je prije sedam mjeseci najavljen prvi korak k slanju kune u povijest, Vlada je u četvrtak Saboru formalno uputila prijedlog odluke o donošenju Strategije za uvođenje eura. Riječ je o istom dokumentu HNB-a i Vlade kojim je prije sedam mjeseci i započela javna rasprava o ulazu eurozonu.

Njegov je zaključak da Hrvatskoj euro donosi dugotrajne koristi koje nadmašuju jednokratne troškove implementacije. Povrh toga, Vlada je predložila osnivanje Nacionalnog vijeća za uvođenje eura koje će spomenutu strategiju provoditi. Na čelu će mu biti premijer, desna ruka guverner HNB-a, dok će ostatak Vijeća činiti ministri, po jedan predstavnik poslodavaca te sindikata, ukupno 15 članova.

Predstavljajući ključni ekonomsko-politički dokument nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, premijer Andrej Plenković je rekao da je Hrvatska spremna započeti proces uvođenja eura. “Hrvatska je, po mom dubokom uvjerenju, spremna započeti proces uvođenja eura, dosegnuli smo relativno visok stupanj realne konvergencije, već više od dva desetljeća održavamo nisku inflaciju i stabilan tečaj, imamo jako dobre rezultate glede proračunske, fiskalne konsolidacije”, rekao je premijer na početku sjednice. Iako se nije propustio pohvaliti da to pokazuje da Vlada vodi odgovornu ekonomsku politiku, “zaboravio” se osvrnuti na političke kriterije koji će vagati kvalitetu institucija. Nota bene, po zadnjoj ocjeni iz izvješća o konvergenciji 2016. od nas je od svih članica EU bila gora – jedino Grčka.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić dodala je da je ubrzanje realne konvergencije trajan zadatak te da će euro vjerojatno biti uveden u narednih pet do sedam godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close