Krivotvorenih je eura čak 470% više

Autor: Ana Blašković , 30. srpanj 2018. u 07:44
Falsifikate je lako prepoznati jednostavnom provjerom "Osjeti-pogledaj- titraj-provjeri/Marko Prpić/PIXSELL

Od 1203 komada pronađenih novčanica falsificiranih eura, najviše je bilo onih u apoenima od 500 eura, i to loše kvalitete.

U prvih pola godine iz opticaja je povučeno od 1486 komada krivotvorenih novčanica, od čega su 263 bile krivotvorene kune što je 192 posto više nego prošle godine.

Tako se statistički na milijun komada pravih novčanica u opticaju pronađe 1,1 krivotvorina, objavila je Hrvatska narodna banka, jedina 'vlasnica' novčanica i kovanica u Hrvatskoj. Istovremeno, euro je s obzirom na širinu i prihvaćenost krivotvoriteljima značajno primamljiviji pa su u istom razdoblju detektirana 1203 falsifikata, čak 470 posto više nego lani. Prvi izbor falsifikatora bile su novčanice od 200 kuna, čije lice krasi Stjepan Radić. Njih je u ukupnom broju pronađeno 139 komada, nešto više od 50 posto svih domaćih krivotvorina. Apoeni od 100 i 500 kuna činili su oko 40 posto ukupno pronađenih falsifikata. 

Loši 'uratci'
Od 1203 komada pronađenih novčanica eura, najviše je bilo onih u apoenima od 500 eura. U HNB-u to objašnjavaju "dvjema prijevarama krivotvorinama loše kvalitete prema fizičkim osobama". Broj krivotvorenih eura u blagom je porastu od ulaska u Europsku uniju, a primjetno skače broje detektiranih u sezoni kad eure u novčanicima donose milijuni stranih turista.

 

200 kuna

omiljeni je apoen krivotvoritelja za domaću valutu

Prošle godine pronađeno je 785 novčanica "eura", slično kao i tri godine ranije. Ako je suditi po krivotvorinama, barem onim pronađenim, pred falsifikatorima još je dosta brušenja zanata. "Krivotvorine registrirane u prvom polugodištu 2018. količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem u specijaliziranim institucijama ni u javnosti. Također, nisu izazvale ni financijsku štetu većeg razmjera", komentiraju u HNB-u.  

Zaštitna obilježja
Dodaju da se rizik od pojave i zaprimanja krivotvorenog novca ne može se isključiti i uvijek se u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prijevare.

Svaka pronađena krivotvorina se vještači pa je opći zaključak da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje te HNB stoga građane poziva na pojačan oprez, a institucije i tvrtke na primjenu odluka o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica. Podsjećaju da je falsifikate lako prepoznati jednostavnom provjerom "Osjeti-pogledaj- titraj-provjeri" opisanima na internetskoj stranici središnje banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close