Krenuo val integracija u biznisu osiguranja, idući Agram i Sunce

Autor: Božica Babić , 19. listopad 2015. u 09:15
Industrija osiguranja ušla u postupak integriranja vlasnički povezanih društava/Thinkstock

Industrija osiguranja ušla u postupak integriranja vlasnički povezanih društava, seriju započela Adriatic Slovenica, potom i Sava RE.

Biznis osiguranja okreće novu stranicu u svom poslovno-organizacijskom formatu, ovogodišnja jesen pokrenula je val integriranja društava istog vlasnika koja su do sada imala pravnu osobnost. Počinje se izgleda realizirati praksa štedljivijeg modela koji su mnogi najavljivali još u razdoblju dok je Hrvatska očekivala svoj ulazak u članstvo Europske unije.

 

219mil.

€ polugodišnja premija grupacije Sava RE

Najprije je Adriatic Slovenica, drugo najveće osigurateljno društvo na slovenskom tržištu čije je sjedište u Kopru i u vlasništvu je KD Grupe u portfelj stavila povezanu tvrtku KD životno osiguranje koje je na hrvatskom tržištu aktivno od 2008. Slijedom te odluke s prvim danom listopada 2015. Adriatic Slovenica, budući da pravna stečevina Europske unije dopušta takav model, u Hrvatskoj nastavlja poslovati kroz podružnicu istog imena, nudeći uz police životnih osiguranja i obvezna autoosiguranja.

 

145mil.

€ polugodišnja premija Zavarovalnice Maribor

Istim je tragom ovih dana krenula i Sava RE, a namjera tog (re)osiguratelja je udružiti četiri svoja društva i to dva pozicionirana na matičnom slovenskom tržištu, Zavarovalnicu Maribor i društvo Tilia sa još dva koja od 2007. posluju na području Hrvatske, Velebit i Velebit životno osiguranje. Glavni cilj ove integracije je unapređenje poslovanja uz daljnji uspješan razvoj kako u regiji tako i na zajedničkom EU tržištu, ovako u Savi RE pojašnjavaju motive svog postupanja najavljujući početak procesa udruživanja. Završetkom ove integracije nastat će jedinstvena tvrtka koja će djelovati na tržištima Hrvatske i Slovenije u trima ključnim poslovnim i razvojnim centrima – Mariboru, Novom Mestu i Zagrebu.

 

3,8mil.

€ polugodišnja premija Velebit osiguranja

Udruživanjem svojih potencijala u Sloveniji i Hrvatskoj započinje novo povijesno razdoblje za kompaniju u kojem, ne skrivaju velike ambicije u Savi RE, žele ostvariti svoj dugoročni strateški cilj, a to je izrasti u drugu najsnažniju osigurateljnu grupaciju u regiji.  Zavarovalnica Maribor perjanica je spomenute četvorke, za prvih šest mjeseci ove godine realizirala je premiju u visini 145 milijuna eura što joj osigurava 13,6 posto tržišnog udjela među konkurencijom u Sloveniji.

 

46,5mil.

€ polugodišnja premija društva Tilia

Premija društva Tilia u prvom polugodištu iznosila je 46,5 milijuna eura uz tržišni udjel od 4,3 posto. Društva aktivna u RH nisu u tom rangu, premija Velebita dosegnula je 3,8 milijuna eura, a Velebit životnog osiguranja tek 1,5 milijuna eura, dok su tržišni udjeli oba društva manji od jedan posto. U portfelju Save Re ukupno je 14 društava među kojima njih 11 bavi se osiguranjima, a osim Slovenije i RH dislocirana su još u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori te na Kosovu.

 

1,5mil.

€ polugodišnja premija Velebit životno

Za prvo polugodište premija grupacije iznosila je 219 milijuna eura uz 10,8 milijuna neto dobiti. Glavnina premije je na neživotnim osiguranjima, radi se o gotovo 177 milijuna eura od kojih 51 milijun otpada na obvezna autoosiguranja. Nakon Save Re integracijski fokus, neslužbene su najave, do kraja ove godine može se očekivati između društava iz koncerna Agram Dubravka Grgića koji namjerava povezati Agram životno i Sunce. Taj je projekt bio iniciran još 2013. te čak najavljen i na Zagrebačkoj burzi, no potom je bio povučen. 

Komentirajte prvi

New Report

Close