Kreditiranje ‘vuku’ građani, tvrtke i država se razdužuju

Autor: Ana Blašković , 29. kolovoz 2018. u 22:00
Udio kunskih kredita premašio 40%/FOTOLIA

Ukupni krediti dosegnuli 251 milijardu kuna u lipnju, što je 5,2 milijarde manje nego lani.

Unatoč trendu rasta iz mjeseca u mjesec, ukupni krediti banaka nastavljaju pad na godišnjoj razini.

Dosegnuvši 251 milijardu kuna, plasmani banaka građanima, tvrtkama i državi porasli su u lipnju peti mjesec zaredom za 0,8 posto. U usporedbi s lanjskim lipnjem, međutim, vidljiv je nastavak negativnog trenda na godišnjoj razini koji, uz povremene iznimke, traje od studenog 2012. Tako je u godinu dana ukupni kreditni portfelj domaćih banaka pao za 5,2 milijarde kuna, odnosno 2 posto.

Taj je pad posljedica promjena same strukture kredita i preferiranja zaduživanja u domaćoj valuti. Udio kredita uz valutnu klauzulu spustio se ispod 60 posto u ukupnima iznosom dosegnušvi 149,5 milijardi kuna, što je manje za 7,7 posto ili 12,4 milijarde kuna u godinu dana.

S druge strane, kunski krediti nastavljaju rast. Uz mjesečni rast od 0,9 posto krajem lipnja dosegnuli su 101,6 milijardi kuna, 7,2 milijarde kuna više (+7,7%).

"Udio kunskih kredita premašio je tako 40 posto što je porast od gotovo četiri postotna boda u samo godinu dana. Valutna struktura nastavila se mijenjati u korist kunskih kredita odražavajući sklonost zaduživanja u domaćoj valuti čemu je zasigurno doprinio i pad kamatnih stopa", kažu analitičari Raiffeisena.

Uz državu koja nastavlja razduživanje po dvoznamenkastim stopama, na godišnjoj razini padaju i krediti tvrtkama (0,1%). Rast je prisutan samo kod građana kojima su krediti porasli 3,9 posto, pri čemu su kunski veći za četvrtinu, dok su krediti uz valutnu klauzulu pali za 6,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close