Krediti kompanijama u padu

Autor: Poslovni dnevnik , 09. lipanj 2019. u 22:00
Krediti za investicije porasli 4,1 posto/Marko Lukunić/PIXSELL

Iznos je za 0,9 posto niži na godišnjoj razini čime je nastavljen trend koji traje od svibnja 2012. godine.

Krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem travnja iznosili su 64,2 milijarde kuna što je 0,9 posto manje na godišnjoj razini, dok su plasmani tvrtkama na osnovi transakcija istovremeno porasli, ali po nižoj stopi nego u ožujku.

U odnosu na travanj 2018. ukupni krediti za investicije i obrtna sredstva u ovogodišnjem travnju bili su niži za 564 milijuna kuna pri čemu je (izuzev rujna 2017. te svibnja i lipnja 2018.) nastavljen trend negativnih godišnjih stopa rasta koji traje od svibnja 2012. godine. Promatrano prema valutnoj strukturi, ukupni devizni krediti poduzećima pali su na godišnjoj razini za 1,8 posto, na 41,9 milijardi kuna.

Kunski krediti kompanijama na godišnjoj su razini porasli za jedan posto ili 211 milijuna kuna te je njihovo stanje na kraju travnja iznosilo 22,3 milijarde kuna.

To je prva pozitivna godišnja stopa rasta od travnja 2017. godine, koja ukazuje na povećanje sklonosti zaduživanja u lokalnoj valuti u uvjetima niskih kamatnih stopa na domaćem tržištu, kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA). Prema vrstama kredita, krediti za investicije su uz mjesečni rast od 0,5 posto te godišnji od 4,1 posto na kraju travnja iznosili 32,5 milijardi kuna. Krediti za obrtna sredstva nastavljaju s negativnim godišnjim stopama rasta (-5,5 posto) te su, uz blagi mjesečni rast za 0,4 posto, na kraju travnja iznosili 31,7 milijardi kuna.

Prema podacima o ukupnim plasmanima nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) u travnju je u odnosu na mjesec ranije godišnje stope rasta usporila s dva na 0,6 posto, dok je na mjesečnoj razini pala za 0,2 posto.

Iznos plasmana poduzećima na osnovi stanja u travnju je pao za 2,3 posto dok je na godišnjoj razini pad iznosio 3,8 posto, a u RBA-u to pripisuju prodaji nenaplativih plasmana. Rast plasmana poduzećima (na osnovi transakcija) RBA očekuje i u idućim mjesecima, zbog povoljnih uvjeta zaduživanja na lokalnom financijskom tržištu i pozitivnih kretanja u gospodarstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close