Kako je ‘švicarac’ opet postao tržišno interesantan

Autor: Ana Blašković , 25. ožujak 2013. u 11:35
Zasad su klijenti oprezni i ne žure u banku/PIX

Smirivanje divljanja tečaja franka prema kuni u posljednjih godinu i pol ponovno je otvorilo put na tržište kreditima u toj valuti.

Unatoč kontroverzama koje su kulminirale i sudskom tužbom protiv banaka zbog kredita vezanih uz švicarski franak, takvi zajmovi vraćaju se na tržište na mala vrata.

Nakon odluke Švicarske narodne banke o fiksiranju tečaja franka prema euru čime je posredno stabiliziran odnos prema kuni, i namjeri SNB-a da to čini i ubuduće, ta valuta ponovno je postala tržišno interesantna.

Rok otplate do 10 godina

Zasad ih u ponudi ima jedino Kentbank, nekadašnja Banka Brod, koja ih nudi samo za gotovinske kredite uz pet posto depozita. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 4,99 posto godišnje što je na prvi pogled značajno jeftinije od prosječne cijene gotovinskih kredita vezanih za euro koji se otplaćuju uz oko 10 posto kamate.

No, efektivna kamatna stopa iznosi oko 5,94 posto, a ovisno o načinu otplate može dosegnuti i do 11,37 posto. Klijent taj zajam može podići u iznosu od 4000 do najviše 200.000 kuna dok je rok otplate najmanje godinu dana, a najviše deset godina. Bez jamca Kentbank odobrava najviše 100.000 kuna, a za veće iznose klijent treba imati jamca ili hipoteku na nekretnini u omjeru 1:1,35.U dva mjeseca koliko ih imaju u ponudi u Kentbanku kažu da nisu primijetili značajno veću potražnju u usporedbi s ostalim nenamjenskim kreditima što govori da su unatoč nižoj kamati klijenti i dalje oprezni.

Neizvjesna budućnost

Da dobro razmisle prije podizanja takvog kredita upozoravaju i u Udruzi Franak u čije ime je 'Potrošač', Savez udruga za zaštitu potrošača, tužio osam banaka.

"Puno ljudi se opeklo sa švicarskim frankom i danas su puno oprezniji, ali i informiraniji. Ne možemo savjetovati niti da dignu niti da odustanu od tog kredita, već da budu oprezni jer nije isključeno da će franak opet poskočiti u nekoj budućnosti", kaže Damir Šlogar iz Udruge Franak.

Komentirajte prvi

New Report

Close