‘Kralj kladionica’ Danko Ćorić prodao svoje fondove

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2017. u 13:54
Foto: Thinkstock

Tvrtka Pozitivna asimetrija u gotovini preuzima sva četiri poslovna udjela u Zodaks Investmentsu.

Za manje u godinu dana "kralj kladionica" i jedan od najbogatijih Hrvata Danko Ćorić odustao je od svog posljednjeg izleta u financijske vode prodavši društvo za upravljanje investicijskim fondovima nekadašnjim "mladim lavovima" HPB Investa.

Na prošlotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) tvrtka za trgovinu i usluge Pozitivna asimetrija dobila je odobrenje za izravno stjecanje 100-postotnog udjela u Zodaks Investmentsu. Sudski registar otkriva da su Pozitivnu asimetriju sredinom rujna 2014. osnovali Tomislav Nikočević i Ivan Jurišić, a sjedište tvrtke je na adresi prebivališta Tomislava Nikočevića. On je – prema podacima s internetske stranice Zodaks Investmentsa – zamjenik člana Uprave, ali i član Nadzornog odbora.

Inače, Nikočević je nekadašnji predsjednik Uprave HPB Investa od 2010. do 2013. godine, a iz tog društva poznaje i Ivana Jurišića koji je tamo radio kao fond menadžer. Priču o "dečkima iz HPB Investa" zatvara Dominik Lice, član Uprave Zodaks Investmentsa kojeg je upravo Nikočević zamijenio na čelu HPB Investa. U Hanfinu se rješenju navodi kako će Pozitivna asimetrija u gotovini preuzeti sva četiri poslovna udjela u Zodaks Investmentsu. Kako svaki udjel nominalno vrijedi 750.000 kuna, ukupna transakcija vrijedi tri milijuna kuna.

Iz kojeg je razloga Danko Ćorić, vlasnik lanca kladionica Super Sport s 1000 zaposlenih izašao iz vlasništva Zodaks Investmentsa, kako je došlo do ideje da kupac bude jedan od članova Uprave tog društva te je li plaćena neka premija na transakciju ostaje nepoznato jer Ćorić – čuven po rijetkom istupanju u javnosti – ali ni Tomislav Nikočević nije odgovorio na naš upit. Pojašnjenje, ali i odgovor na pitanje ima li novi vlasnik namjeru mijenjati strukturu Uprave nismo mogli dobiti ni od Dominika Licea. Kako neslužbeno doznajemo u financijskim krugovima, Ćorićeva prodaja Zodaks Investmentsa i u kuloarima je izazvala poprilično iznenađenje. Podsjetimo, Ćorićeva tvrtka Zodaks dobila je krajem siječnja Hanfino odobrenje za osnivanje Zodaks Investmentsa.

Tvrtka je fondovskim vodama odmah zaplovila prilično odvažno. Uz otvoreni novčani fond Zodaks Cash, osnovali su i prva dva hedge fonda u Hrvatskoj pod nazivom Anchor i Mooring. Radi se o fondovima namijenjenih kvalificiranim ulagateljima, odnosno investitorima koji imaju nešto više financijskog znanja, ali i raspoloživog novca od uobičajenih ulagača u investicijske fondove. Već krajem travnja Zodaks Investments preuzima od KD Locusta fondova alternativni fond u kojem se tada nalazilo 35 milijuna kuna imovine. I ta je transakcija ostala obavijena velom tajne što se tiče plaćenog iznosa. U Primusu se, prema podacima za kraj listopada, nalazilo malo manje od 33 milijuna kuna.

No, to nije jedini Zodaksov fond koji je iskusio smanjenje imovine. Hanfina statistika pokazuje kako je imovina novčanog fonda Zodaks Cash  konstantno rasla sve do vrhunca u kolovozu kada je dosegla 49,9 milijuna kuna.

U rujnu je pala na 37,1 milijun kuna, a u listopadu se dodatno smanjila na 32,7 milijuna kuna. No, s 0,27 posto ostvarenog prinosa Zodaks Cash četvrti je najuspješniji novčani fond u ovoj godini. Što se tiče Anchora i Mooringa, polugodišnji podaci pokazuju da je u njima pohranjeno po 980.000 kuna imovine.  U dostupnom financijskom izvješću do 30. lipnja navodi se kako Zodaks Investments raspolaže aktivom od 2,5 milijuna kuna, a od naknada za upravljanje uprihodio je malo manje od 100.000 kuna. Ukupni gubitak iznosio je 618.000 kuna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close