Kraj ‘peglanju’ kartica za bitcoin

Autor: Poslovni dnevnik , 06. veljača 2018. u 13:57
Obujam rastao 1 postotni bod/REUTERS

Banke u Britaniji i SAD-u zabranile kartično zaduživanje za kupnju kriptovaluta.

Banke u Velikoj Britaniji i SAD-u zabranile su korištenje kreditnih kartica za kupnju bitcoina i ostalih kriptovaluta zbog bojazni da u slučaju naglog pada vrijednosti klijenti neće moći vraćati dugove.

Najveći britanski zajmodavac Lloyds Banking Group objavio je da će klijentima s kreditnim karticama zabraniti kupnju kriptovaluta, slijedeći primjer američkih JP Morgan Chase i Citigroupa.

Zabrana bi trebala zaštititi klijente od gomilanja dugova kupnjom virtualnih valuta na kredit ako im vrijednost naglo padne, pojasnila je glasnogovornica Lloydsa. Kartičari su se uzbunili nakon što su shvatili da klijenti sve češće koriste kartice za financiranje računa putem kojih potom kupuju digitalne valute.

Mastercard je prošlog tjedna objavio da je zbog klijenata koji su kreditnim karticama kupovali kriptovalute obujam inozemnih transakcija u četvrtom tromjesečju povećan jedan postotni bod. U to je vrijeme vrijednost bitcoina iznimno rasla, dosegnuvši 16. prosinca rekordnih 19.187 dolara na internetskoj platformi Bitstamp sa sjedištem u Luksemburgu.

U međuvremenu se bitcoinu vrijednost više nego prepolovila na 7700 dolara. Iz banke JP Morgan kažu da ne obrađuju kupnju kriptovaluta zbog velikih oscilacija njihovih vrijednosti. Zabrana se odnosi samo na kupnju kreditnim kartciama dok korisnici debitnih još mogu kupovati kriptovalute. 

Komentirajte prvi

New Report

Close