Konzum širenje u BiH nastavio kupnjom Aura od Milana Lučića

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2007. u 06:30

Mercator i Swisslion nisu se spojili navodno zato jer je srpska kompanija prodala Agrokoru trgovinu u Nišu

Tvrtka Konzum nastavlja širenje i u Bosni i Hercegovini, gdje je nakon preuzimanja trgovačkih objekata sarajevskog VF komerca te maloprodaje poduzeća Mališić iz Čitluka Konzum prije nekoliko tjedana preuzeo i maloprodajne objekte tvrtke Auro iz Ljubuškog u vlasništvu Milana Lučića. Trgovačko poduzeće Auro Lučić je osnovao u prosincu 2001. godine objedinjujući poslove nekoliko svojih poduzeća tako da se poduzeće bavi trgovinom naftom, naftnim prerađevinama, te distribucijom, veleprodajom i maloprodajom robe široke potrošnje.

Lučiću ostale crpke
Poduzeće ima 28 benzinskih crpki u Federaciji BiH a veleprodajne i dsitributivne centre u Vitezu, Livnu, Mostaru i Ljubuškom, dva velika maloprodajna objekta u Ljubuškom i Mostaru. Jedno je od trgovačkih poduzeća u BiH koje je u maloprodaji koristilo potrošačku karticu. Nakon što je Konzumu Lučić prodao trgovački dio poduzeća Auro ostala mu je trgovina naftom i naftnim prerađevinama. Auro ima benzinske crpke u Drvaru, Glamoču, u Grahovu, Međugorju, Mostaru, Neumu, Posušju, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Vitezu, po dvije benzinske crpke u Čapljini, Grudama, Jajcu, Kupresu, Livnu, Ljubuškom, Stocu te u Republici Srpskoj jednu benzinsku crpku u Trebinju i Zvorniku i dvije u Laktašima. Posao trgovine gorivom Lučić planira proširiti i u Hrvatskoj gdje ima benzinske crpke u Pazinu i u Pločama a u izgrdanji su benzinske crpke u Čačincima, Osijeku, Zadru, Živogošću i Zagrebu. Lučić planira u Zadru izgraditi naftni terminal. VF komerc je bio druga trgovačka tvrtka prema tržišnom udjelu u BiH. Njegovi prodajni objekti nalaze se u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Tuzli, Travniku, Sanskom Mostu, Tešnju, Doboju, Bihaću, Gračanici, Tesliću i Prijedoru. Istodobno, neimenovani izvori tvrde kako je Konzum zapravo glavni razlog propalog partnerstvas Mercatora i Swisslion Takova. Naime, obavijest ljubljanskog Mercatora kako se neće udružiti sa Swisslionom uslijedilo je nakon što je ta srbijanska kompanija prodala svoj mega centar u Nišu Agrokoru, odnosno Konzumu, koji je u tom gradu otvorio market pod imenom Idea, kakav već postoji u Beogradu. Izgleda da se tim potezom Swissliona Mercator osjetio iznevjerenim, jer je ljubljanska trgovačka kuća, poslije gradnje marketa u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu i Zemunu orijentirana na jug Srbije gdje ga je pretekao Agrokor. Tako je propao dogovor iz ožujka prema kojemu su Mercator i Swisslion trebali postati strateški partneri u trgovačkoj djelatnosti, s time da Merkator nabavlja robu iz proizvodnog asortimana takovačkog koncerna kome je vlasnik Dragoljub Drašković, brat bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Draškovića.

Prodaja u Nišu
Mercator je odlučio da u Nišu, Kruševcu i u još nekim gradovima u tom dijelu Srbije podigne vlastite trgovačke centre. Da podsjetimo, službeno objašnjenje iz Mercatora glasilo je kako su od strateškog povezivanja odustali jer su nakon provedbe dubinske analize i analize trgovinske djelatnosti Swisslion Takova partneri utvrdili da povezivanje na tom području neće donijeti partnerima očekivane koristi. Djelatnost distribucije koncerna Swisslion Takova nije moguće učinkovito odvojiti od drugih veleprodajnih i maloprodajnih djelatnosti, a Mercator ne radi distribuciju proizvoda, već samo klasičnu vele i malo prodaju. Na upit o suradnji Swissliona s Agrokorom kao glavnim razlogom odustajanja Mercatora od povezivanja sa Swisslionom, u Mercatoru su nas uputili na već ranije objavljeno obrazloženje o razlozima odustajanja. Iz Agrokora do zaključenja broja nije dostavljen komentar vijesti o preuzimanju u Nišu.

(Rato Petković, Gorden Knezović, Josip Jagić)

Konzum godinama kupuje proizvode iz BiH

Konzum za svoje trgovine kupuje od pojedinih poduzeća iz Republike Srpske njihove proizvode. Tako se u Konzuumovim trgovinama mogu kupiti proizvodi banjalučke Vitaminke, Adrije… Konzum s područja banjalučke regije kupuje i određene vrste voća i povrća za svoje trgovine. Osim iz RS, Konzum kupuje poljoprivredne proizvode i u zapadnoj Hercegovini, na primjer od čapljinskih Plantaža od kojih kupuju stolno grožđe, breskve, nektarine.




Komentirajte prvi

New Report

Close