Kolovoz donio najsnažniji pad imovine fondova u 2015.

Autor: Tomislav Pili , 21. rujan 2015. u 22:01
Uz negativne tržišne uvjete, na pad imovine utjecalo je i snažno povlačenje ulagača/FOTOLIA

Kako i priliči u uvjetima pada burzovnih indeksa, najviše su stradali dionički fondovi.

Prva ozbiljnija korekcija nakon šest godina na svjetskim burzama uz ulazak kineskih burzi u "medvjeđe tržište" snažno je u kolovozu srezala imovinu domaćih otvorenih investicijskih fondova.

Prema podacima iz kolovoškog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), imovina svih investicijskih fondova srezana je za 3,7 posto na 14,24 milijardi kuna. Iskazano u apsolutnom iznosu, vrući kolovoz istopio je 551,3 milijuna kuna imovine fondova. Unatoč kolovoškom padu, najsnažnijem ove godine, investicijski su fondovi po pitanju imovine i dalje za 2015. u plusu od gotovo 10 posto. Kako i priliči u uvjetima pada burzovnih indeksa, prošlog su mjeseca najviše stradali dionički fondovi.

 

551,3milijuna

kuna smanjila se imovina svih fondova prošlog mjeseca

Ljestvicu fondova s najvećim odljevom imovine predvodi Ilirika Azijski tigar, fond izložen azijskim burzama. Njemu se imovina sa srpanjskih 7,7 milijuna kuna snizila na 5,7 milijuna kuna što je za četvrtinu manje. "Promjena neto imovine uzrokovana je tržišnim utjecajem, ali i odljevom imovine koja se obično događa u takvim uvjetima", ističe član Uprave Ante Romić. Dodaje kako je u slučaju Azijskog tigra polovica smanjenja imovine uzrokovana odljevom ulagača, dok su kod fonda Ilirika BRIC odljevi "zaslužni" za trećinu pada imovine.

Ilirici BRIC imovina je smanjena za 17,4 posto. "Smatram da je najveći val odljeva prošao. Ako se na tržištu i nastave negativni uvjeti, ne vjerujem da će biti značajnijih odljeva", ističe Romić. Padu od 20 posto svjedočio je još i fond NETA US Algorithm. Utjecaj kineskih burzi nije mogao zaobići ni ZB BRIC+ kojem je imovina srezana za 16,4 posto. S druge strane, listu dobitnika predvodi obveznički fond PBZ Investa, PBZ Short term bond kojem je imovina porasla za gotovo 21 posto. Slijedi ga HPB Novčani s 18,7 posto rasta imovine te Intercapitalov obveznički Smart equity II fond s 18 posto rasta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close