Koji će događaji tijekom tjedna biti u fokusu investitora?

Autor: Admiral Markets , 18. srpanj 2016. u 13:45
Foto: Thinkstock

Dnevni pomaci tečajeva valuta i cijena financijskih instrumenata osjetno su veći nego prije mjesec dana.

Financijska tržišta još se uvijek nisu smirila nakon britanskog referenduma. Dnevni pomaci tečajeva valuta i cijena financijskih instrumenata osjetno su veći nego prije mjesec dana, a pri objavi važnih ekonomskih vijesti volatilnost se dodatno povećava. U nastavku su navedene vijesti koje će tijekom tjedna biti u fokusu investitora.

Ponedjeljak

U noći s ponedjeljka na utorak bit će objavljene bilješke s posljednjeg sastanka čelnih ljudi australske centralne banke u kojima će se vidjeti na temelju čega je donesena odluka o visini kamatnih stopa i kakva su očekivanja o kretanju stope inflacije, gospodarskog rasta i stope nezaposlenosti u bliskoj budućnosti. Ukoliko izvješće bude optimističnije od očekivanja, može se očekivati jačanje australske valute.

Utorak

Prijepodne će biti objavljeni podaci o stopi inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu i vrijednost indeksa poslovnog povjerenja u Njemačkoj, na što će funta i euro sigurno reagirati, dok će poslijepodne u SAD-u biti objavljen podatak o broju novih građevinskih dozvola izdanih u prošlom mjesecu. Ukoliko broj izdanih građevinskih dozvola bude veći od očekivanog, investitori bi mogli početi kupovati američki dolar, jer na temelju takvih podataka centralna banka formira monetarnu politiku, a svaka dobra vijest o stanju u gospodarstu povećava šanse podizanja kamatnih stopa.

Srijeda

U 10:30 sati po našem vremenu Britanci objavljuju podatak o broju novootvorenih radnih mjesta u lipnju, što može biti indikator utjecaja refereduma na realni sektor britanskog gospodarstva. Britanska centralna banka pomno će pratiti sve slične ekonomske pokazatelje kako bi u idu

im mjesecima mogla početi prilagođavati monetarnu politiku novonastaloj situaciji.

Četvrtak

Najvažniji događaj u tjednu, koji će vrlo vjerojatno imati najveći utjecaj na financijska tržišta, bit će sastanak čelnika Europske centralne banke i odluka o visini kamatnih stopa u eurozoni. Guverner Mario Draghi će u svom govoru morati iznijeti prognoze o gospodarskim kretanjima i planovima za blisku budućnost nakon oduke o Brexitu. Ukoliko se iz govora bude moglo zaključiti da je mogućnost dodatnog monetarnog popuštanja porasla od zadnjeg sastanka, euro bi mogao nastaviti slabiti.

Petak

U 14:30 sati bit će objavljen podatak o stopi inflacije u Kanadi. Očekuje se pad stope inflacije na 0,0%, što je mnogo niže od stope koju želi Kanadska centalna banka. Ukoliko se prognoza ispostavi točnom, može se očekivati slabljenje kanadskog dolara, jer će investitori na temelju takvog podatka zaključiti da slijedi spuštanje kamatnih stopa, čime će pasti interes za kupnju kanadske valute.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da od Europske centralne banke ne treba mnogo očekivati na idućem sastanku. Budući da čak i britanska centralna banka želi pričekati s dodatnim popuštanjem monetarne politike dok ne vidi kakav će biti utjecaj na gospodarstvo, mala je vjerojatnost da će se ECB odlučiti na nove poteze u idućim mjesecima. Najvjerojatnije će samo biti rečeno da ukoliko se pojavi potreba, ECB će pravovremeno reagirati i spriječiti negativan utjecaj na gospodarstvo eurozone. U takvom scenariju euro bi mogao ojačati i u idućim tjednima nadoknaditi barem polovinu izgubljene vrijednosti nakon referenduma.

Komentirajte prvi

New Report

Close