Kineski mediji oštro napali Sorosa

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2016. u 22:00
Investitor George Soros/REUTERS

Soros namjerno stvara paniku kako bi ugrabio dobit, tvrde Kinezi.

Kineski državni mediji ispalili su salvu kritika protiv milijardera Georgea Sorosa i drugih valutnih trgovaca, nakon što se tečaj juana našao pod pritiskom, optuživši ih za "proglašenje rata" protiv kineske valute. Novinska agencija Xinhua objavila je u srijedu da je Soros "nekoliko puta u prošlosti" predvidio ekonomske nevolje u Kini.

"Ili trgovci nisu učinili domaću zadaću ili … namjerno pokušavaju stvoriti paniku kako bi ugrabili dobit", navodi se u objavi. Novine na engleskom jeziku Global Times okrivile su "zapadnjake" jer ne "prihvaćaju odgovornost za nered" u svjetskom gospodarstvu. Podsjetimo, na redovitom godišnjem Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu koji se održao prošlog tjedna, Soros je za televiziju Bloomberg izjavio da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, u kojem je rast prema službenim podacima već usporio na najnižu razinu u 25 godina, čekaju novi problemi.

"Teško slijetanje je praktički neizbježno", upozorio je Soros. Za njegove se goleme valutne transakacije smatra da su doprinijele azijskoj financijskoj krizi 1997. godine. Soros je ukazao i na deflaciju te na prekomjerni dug kao razloge usporavanja rasta gospodarstva Kine. Uobičajeno stabilan juan, čiju vrijednost kontrolira Peking, našao se u posljednjih nekoliko mjeseci pod pritiskom zbog odljeva kapitala. Vlasti su potrošile stotine milijardi dolara da obrane njegov tečaj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close