Kina razmatra potpunu zabranu ‘rudarenja’ bitcoina

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2019. u 22:00
Bitcoinom se u utorak trgovalo po 0,4% višoj cijeni od 5213 dolara/ REUTERS

Sektor kriptovaluta pod pritiskom je u Kini još od 2017. zabranom ICO-a i zatvaranjem mjenjačnica.

Kineske vlasti najavile su postupno gašenje digitalnih kompanija koje se bave registracijom transakcija u bitcoinima, a do sada su bile među vodećima u tom sektoru na globalnoj razini.

Tamošnja Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) pokrenula je u ponedjeljak javne konzultacije o tom prijedlogu koje će biti zaključene 7. svibnja. Odluka kineskog državnog tijela za planiranje u ekonomiji nadovezuje se na zatvaranje platformi za trgovanje bitcoinima 2017. godine.   

Kako navodi Reuters, NDRC je pokrenuo javnu raspravo o revidiniranom popisu djelatnosti čiji razvoj vlasti žele s jedne strane potaknuti, a sa druge ograničiti ili potpuno eliminirati. Taj je popis prvi puta objavljen 2011. godine. Među 450 djelatnosti koje treba eliminirati jer se kose sa regulativom, opasne su za potrošače, troše resurse ili zagađuju okoliš našlo se i "rudarenje" kriptovaluta. Da bi digitalne valute funkcionirale, potrebni su "rudari" koji stvaraju kriptovalute.

 

1,3 mlrd.

dolara utrošeno je u Kini 2017. na opremu za 'rudarenje'

Mnoge su od njih locirane u zabačenim dijelovima Kine, poput Sečuana i unutarnje Mongolije, gdje njihovo uspješno poslovanje podupiru niske cijene struje zbog velikog utroška energije potrebne računalima koje se koriste za "rudarenje".

Reuters naglašava kako nije određen datum do kojeg bi nepoželjne djelatnosti trebalo eliminirati što znači da će biti zabranjene čim odluka stupi na snagu. Inače, sektor kriptovaluta pod velikim je pritiskom u Kini od 2017. godine kada su vlasti zabranile početne ponude tokena (ICO) te počele zatvarati lokalne mjenajčnice.

Kineski proizvođači računalne opreme za "rudarenje" najveći su na svijetu, a procjene govore da je 2017. u Kini prodano opreme za 1,3 milijarde dolara što je 45 posto ukupnog globalnog iznosa. Najava iz Kine očito nije previše preplašila ulagače u bitcoin kojim se trgovalo po 0,4 posto višoj cijeni od 5213 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close