Kina produžila zabranu za velike ulagače

Autor: Tomislav Pili , 06. siječanj 2016. u 22:00
Uskoro nove mjere, Foto: Reuters

Regulator smiruje tržište koje očekuju prodajni pritisak od 15 milijardi dolara.

Kineski financijski regulatori produžili su zabranu prodaje dionica koja vrijedi za velike investitore kako bi smirili tržišna strahovanja. Naime, zabrana je trebala isteći u petak, pa se dobar dio analitičara pribojavao da bi to moglo potaknuti novu paničnu rasprodaju na kineskim burzama.

Snažan pad cijena dionica u ponedjeljak pripisuje se, uz slabe ekonomske podatke, i tim strahovanjima. Podsjetimo, zabrana za investitore koji posjeduju više od pet posto dionica neke kompanije je uvedena prošlog ljeta kao dio mjera zaustavljanja potonuća tamošnjih burzovnih indeksa koji su bili srezani za 45 posto nakon naglog skoka.

Prema analizama američke banke Citigroup, veliki investitori prije zabrane mjesečno su tijekom prvog polugodišta 2015. prodavali dionica u vrijednosti 11,7 milijardi dolara.

Citigroup ocjenjuje da bi istek zabrane rezultirao prodajnim pritiskom od preko 15 milijardi dolara mjesečno. Prema navodima kineskih medija koje prenosi Reuters, zabrana će potrajati dok regulator ne dovrši nacrt novih, stalnih mjera koje bi se odnosile na velike ulagače.

Međutim, tamošnji brokeri tvrde kako zabrana može tek utjecati na tržišni sentiment. “Veliki investitori i dalje imaju na raspolaganju mnoštvo metoda za smanjivanje svojih udjela. Ako žele prodavati, mogu to i dalje”, kaže Guo Yanhong, analitičar u pekinškoj brokerskoj kući Founder Securities. 

Komentirajte prvi

New Report

Close