Kina poručila da je dug SAD-a njezin ‘as iz rukava’

Autor: Tomislav Pili , 12. siječanj 2018. u 08:08
Napisi da Peking neće kupovati američke obveznice zatresli burze/Fotolia

Iako je vijest demantirao kineski regulator, analitičari smatraju da je Kina pokazala tko je ‘glavni američki bankar’.

Politička poruka ili rezultat "šuma u komunikaciji" – pitanje je nakon rasprodaje američkih obveznica po objavi šokantne Bloombergove vijesti iz Pekinga.

Američka tržišta kapitala, kako obveznička tako i dionička, zatresla su se na napis da su dužnosnici vlade u Pekingu preporučili kineskoj riznici da smanji, pa čak i zaustavi kupnje američkog duga. O značaju te vijesti dovoljno govori podatak da je Kina najveći strani kupac američkih obveznica, a drži 1,2 bilijuna dolara duga SAD-a. 

Lažne informacije 
Zbog toga su snažno porasli prinosi na američke obveznice, dosegnuvši najviše razine u deset mjeseci, oslabio je dolar, a dionički indeksi s Wall Streeta prekinuli su šestodnevni pozitivni niz. Međutim, kineski devizni regulator u četvrtak je demantirao Bloombergove napise istaknuvši kako se temelji "na lažnim informacijama".

Neovisno o točnosti ili netočnosti te vijesti, strani analitičari smatraju kako je Kina ovime pokazala tko je "glavni američki bankar" te poručila SAD-u kako ima "asa u rukavu" za niz sporova na relaciji Peking-Washington – od pitanja trgovinskog viška do potpore sjevernokorejskom režimu. S obzirom da ima najveće devizne rezerve na svijetu od tri bilijuna dolara, Kina je ovime pokazala kako neće pasivno promatrati ako američka administracija uvede carine, kaže za CNBC Rajeev de Mello, analitičar Schroders Investment Managementa.    

Međusobna ovisnost 
No, zbog međusobne trgovinske ovisnosti teško je zamisliti da Kina prestane kupovati američke državne obveznice, kaže za Reuters Guy LeBas, analitičar tvrtke Janney Montgomery Scott. "Kina drži američke obveznice jer izvozi robu u SAD i zauzvrat dobiva dolare, a s tim dolarima mora nešto učiniti. Dokle god Kina izvozi robu u SAD, morat će u nešto ulagati dolare", tvrdi LeBas.

Službeni Washington nije pridavao mnogo pažnje mogućnosti da Kina okrene leđa američkim obveznicama, barem naizgled. Tako je podtajnik ministarstva financija David Malpass odgovarajući na pitanja novinara u Bruxellesu izjavio kako je tržište američkih obveznica duboko i robusno i "uvjereni smo da će tako i ostati kako gospodarstvo bude jačalo". 

Nije prvi put

Wen Jiabao je 2009. bio 'malo zabrinut'
Ovo nije prvi puta da su iz Kine dolazili signali da bi mogli smanjiti ili obustaviti ulaganja u američke državne obveznice. Tako je 2009. godine – usred globalne financijske krize i prvog mandata predsjednika Baracka Obame – kineski premijer Wen Jiabao izjavio kako je Kina "posudila SAD-u golem novac" i "zabrinuta je za sigurnost te svoje imovine". "Iskreno, ja sam definitivno malo zabrinut", kazao je Jiabao.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Molimo novinare ISTI GRAF ZA REP.HRVATSKU ? hvala unaprijed….
Tko drži REP.Hrvatsku u ŠAH-MATU?

prema grafu, japan koji ima dug u visini 2 BDP-a je glavni spozior amera…fora

ovo su poznate činjenice nego ne vidim da su se švabe nešto pretrgli u kupovini.

Povijest nam se ruga svima u brk. Komunistička Kina kapitalom drži u šah mat poziciji kapitalističku Ameriku.

New Report

Close