Kimove prijetnje srušile dionice, a podigle švicarac

Autor: Tomislav Pili , 10. kolovoz 2017. u 07:37
Poruka iz Pyongjanga da se pomno razmatra plan raketnog napada prenerazila je financijski svijet/REUTERS

Tečaj švicarskog franka skočio je 0,6 posto, najviše u dva tjedna, dok je zlato poskupilo 1,3 posto na 1279 dolara.

Prijetnje iz Sjeverne Koraje da će napasti američki otok u Tihom oceanu u srijedu su srušile cijene dionica od Azije, preko Europe do Amerike, a snažno podigle cijenu zlata te japanskog jena i švicarskog franka. 

Pritisak u Europi 
Na europskim burzama u srijedu poslijepodne indeksi su se spustili pod pritiskom eskalacije geopolitičkih napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje. Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 15 sati bio je u minusu jedan posto, pri čemu su svi dionički sektori bilježili minuse. Istodobno, londonski FTSE 100 indeks spustio se 0,84 posto, na 7479 bodova, frankfurtski DAX za 1,5 posto, na 12.107 bodova, a pariški CAC za 1,79 posto, na 5124 boda.

 

1 posto

u srijedu je gubio paneuropski indeks Stoxx 600

U Aziji je padom predvodio japanski indeks Nikkei oslabivši 1,3 posto. No, zato je ojačao japanski jen  koji se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je na 110,10 jena, dok je u utorak iznosio 110,60 jena. Uz japansku valutu, investitori su pohrlili i u švicarski franak koji je skočio 0,6 posto prema dolaru, najsnažnije u dva tjedna, te se zelenom novčanicom trgovalo po 96,88 centima. Sigurnom lukom smatra se i zlato koje je poskupilo 1,3 posto, pa se njime trgovalo po 1279 dolara za uncu. Podsjetimo, ulagače su prvo uznemirile izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji je poručio Sjevernoj Koreji da će biti dočekana "vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio" ako nastavi prijetiti SAD-u.

Smanjili nuklearnu glavu
Njegova izjava s odmora u Bedminsteru uslijedila je nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da je smjesti u jednu od svojih Obilje kapitala British American Tobacco zadužio se za 17,25 milijardi dolaraameričkih dionica također su slijedile trend na azijskim i europskim tržištima.

Dow Jones je oslabio  0,15 posto, a S&P 500 0,3 posto dok je najveći gubitak bilježio Nasdaq oslabivši gotovo 0,7 posto. "Trumpov odgovor bio je agresivan i zato je tržišta skrenulo prema dolje", kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O'Neil Securities. Svega nekoliko sati nakon Trumpove izjave, Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da "pažljivo razmatra" plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama.

Glasnogovornik sjevernokorejske vojske, u priopćenju koje je prenijela novinska agencija te zemlje KCNA, rekao je da će napad biti izvršen u bilo kojem trenutku kada vođa Kim Jong Un donese odluku. Plan će biti uskoro predstavljen Vrhovnom zapovjedništvu, rekao je glasnogovornik, ali nije spominjao nikakav datum. 

Komentirajte prvi

New Report

Close