Kerviel djelomično kriv, SocGen vraća 2,2 mlrd. eura

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2016. u 15:25
Jérôme Kerviel i njegov odvjetnik David Koubbi/REUTERS

Jérôme Kerviel treba platiti samo milijun eura odštete, čime država može tražiti povrat olakšica danih banci.

Iako nezadovoljan presudom suda, Jérôme Kerviel (39) – nekadašnji broker francuske banke Societé Générale (SocGen) – dobio je neizravnu zadovoljštinu.

Naime, njegov bivši poslodavac morat će državi vratiti 2,2 milijarde eura. Žalbeni sud u Versaillesu u petak je presudio kako je Jérôme Kerviel samo dijelom odgovoran te mora platiti milijun eura odštete zbog skandala s neovlaštenim trgovanjem. No, to su praktički mrvice jer je banka od Kerviela potraživala golemih 4,9 milijardi eura odštete. Međutim, sud je jasno naglasio kako je i banka odgovorna za gubitke. U presudi na 29 stranica stoji kako "tako velika šteta nikada ne bi bila napravljena bez brojnih rupa u nadzornim sustavima banke koji su stvorili visok stupanj ranjivosti". No, ovom presudom država ima pravo tražiti povrat 2,2 milijarde eura poreznih olakšica koje je dala banci zbog pretrpljenih gubitaka.

 

50mlrd.

eura vrijedile su pozicije koje je Kerviel otvorio

"Danas SocGen može potpisati ček na 2,2 milijarde eura", izjavio je novinarima Kervielov odvjetnik David Koubbi. To bi značilo da će banka teško iznaći novca za ovogodišnju dividendu, smatraju analitičari Kepler Cheuvreauxa.  SocGen nije želio komentirati presudu koju je njezin odvjetnik Jean Veil ocijenio "zadovoljavajućom" te kako banka nije zabrinuta zbog povrata olakšica.

Podsjetimo, radi se o jednom od najvećih skandala s neovlaštenim trgovanjem u modernoj financijskoj povijesti. Kerviel je radio kao broker, a 2008. je uhićen zbog neovlaštenog trgovanja u ukupnoj vrijednosti 50 milijardi eura, više nego što je tada vrijedio Société Générale. Suočen s gubitkom, tadašnji izvršni direktor Daniel Boutin nazvao je Kerviela "teroristom". Sin metalskog radnika i frizerke iz Bretanje tvrdio je kako je žrtva korumpiranog financijskog sustava te kako su nadređeni znali za sve njegove poteze. No, u listopadu 2010. osuđen je na tri godine zatvora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close