Katar će svoju valutu obraniti

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2017. u 15:55
Cijene katarskih obveznica oštro su pale na međunarodnim tržištima/REUTERS

Poruka ministra financija.

Katar će lako obraniti ekonomiju i domaću valutu od sankcija drugih arapskih država, poručio je ministar financija Ali Šerif al-Emadi u intervjuu za američku televiziju CNBC.

"Puno ljudi misli da ćemo samo mi biti na gubitku… Za svaki dolar našeg gubitka oni će biti u identičnom minusu", naglasio je. Katarski rial našao se pod pritiskom na deviznim tržištima, ali Emadi poručuje da slabljenje katarske valute i gotovo 10-postotni pad tržišta dionica u regiji ne trebaju nikoga zabrinjavati. Katarske devizne rezerve i imovina stabilizacijskih fondova više su nego tri puta veći od BDP-a, "pa ne vidim razloga za zabrinutost zbog aktualnih zbivanja ni za špekulacije s katarskim rialom".

 

al-Emadi

Za svaki dolar našeg gubitka oni će biti u identičnom minusu.

Upitan hoće li Katar možda biti prisiljen pribavljati novac prodajom udjela u velikim zapadnim kompanijama koje trenutno drži državni stabilizacijski fond, ministar financija odgovara da trenutno ne razmatraju tu opciju. Cijene katarskih državnih obveznica na međunarodnim tržištima oštro su pale, ali je ministar financija kazao kako po njegovoj procjeni nema razloga za vladinu intervenciju na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close