Kapital ESM-a iznosi 48 mlrd. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2013. u 22:00
ESM će imati 80 milijardi eura kapitala

Postati međunarodna institucija s najveći uplaćenim kapitalom.

Europski fond spasonosnih zajmova, kreiran s ciljem otklanjanja budućih kriza u eurozoni, dosegnuo je više od polovine ciljanog kapitala i na putu je da postane najimućnija svjetska financijska institucija, objavio je u četvrtak Europski stabilizacijski mehanizam (ESM).

"Zahvaljujući doprinosu naših zemalja članica, ESM ima vrlo snažnu kapitalnu strukturu", kazao je Klaus Regling, izvršni direktor ESM-a. Sedamnaest članica eurozone ispunilo je očekivanja i do 30. travnja 2013. uplatilo treću tranšu. Regling tvrdi da su zemlje članice povećale kapital toga fonda na 48 milijardi eura. Prema njegovim riječima ostale su još dvije tranše (u listopadu ove godine i u travnju iduće godine)."Uplatom posljednje tranše, ESM će imati ukupno 80 milijardi eura kapitala i time postati međunarodna financijska institucija s najvećim uplaćenim kapitalom u svijetu", kazao je Regling.

U godinu dana ESM će raspolagati sa zajmodavnim kapacitetima u visini 500 milijardi eura, kazao je Regling. Taj izračun ne uzima u obzir postojeće 192 milijarde eura u preuzetim obvezama prema ESM-ovu prethodniku Europskom fondu za financijsku stabilnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close