Kaos u parlamentu digao vrijednost britanske funte

Autor: Tomislav Pili , 05. rujan 2019. u 14:01
Premijer Boris Johnson zatražio je prijevremene izbore 15. listopada, Foto: REUTERS

U očekivanju zakona koji će spriječiti ‘neuredni’ Brexit tečaj skočio 1%.

Vrijednost britanske funte u srijedu je snažno skočila nakon što je parlament odlučio spriječiti Brexit bez dogovora, a premijer Boris Johnson doveo zemlju na rub izvanrednih parlamentarnih izbora. Oko 13 sati tečaj funte prema dolaru iznosio je 1,221 funti što je preko jedan posto više nego dan ranije.

U utorak su oporbeni parlamentarni zastupnici i pobunjeni torijevci, u prvoj fazi pokušaja da spriječe Brexit bez dogovora, poduprli prijedlog koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad parlamentarnom agendom, što je inače zadaća vlade. Zahvaljujući prihvaćanju tog prijedloga, protivnici Borisa Johnsona u srijedu su predstavili nacrt zakona koji bi obvezao premijera da zatraži od EU-a novu odgodu Brexita do 31. siječnja 2020., u slučaju da se ne dođe ni do kakvog sporazuma o izlasku sljedećih tjedana.

Donji dom o tome je trebao glasati u srijedu navečer, a do zaključenja broja nije bio poznat ishod. Za prijedlog koji su podnijele oporbene stranke i pobunjeni zastupnici u Johnsonovoj stranci, upozoreni da će biti izbačeni ako ne podrže vladu, glasovalo je 328 zastupnika, a 301 je bio protiv.

Čak se 21 torijevac, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružilo oporbenim strankama, nakon čega su isključeni iz Konzervativne stranke. Većina britanskih medija slaže se da je Johnson “izgubio kontrolu”. Međutim premijer, odlučan da Velika Britanija napusti EU 31. listopada, pripremio je protunapad, piše AFP. Nakon glasanja u utorak, Boris Johnson je zatražio prijevremene izbore za 15. listopada. Prijevremeni izbori mogu rezultirati s tri opcije: Johnsonovom novom vladom koja podržava Brexit, vladom socijalista koju bi vodio Jeremy Corbyn te nekom vrstom manjinske vlade.

Unatoč kaosu, za financijska tržišta ovo je čak i povoljan razvoj situacije. Naime, najturbulentniji scenarij je Brexit bez dogovora, no hoće li taj scenarij doista biti spriječen vrlo je nesigurno. Naime, zakon o sprečavanju Brexita bez dogovora – čak i ako prođe u Donjem domu – mora biti potvrđen u gornjem Domu lordova, a prije suspenzije parlamenta 9. rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close