Kamatama najpovoljniji HPB i OTP

Autor: Majda Žujo , 05. rujan 2010. u 22:00

Banke sve više prilagođavaju ponudu snižavanjem cijene pozajmljivanja

Slaba potražnja za kreditima mnoge je banke natjerala na spuštanje kamatnih stopa. Većina banaka kamatu je tako spustila, ili je planira spustiti, između 0,5 i 1,5 postotnih poena, ovisno o kreditu.

Iako na prvi pogled kamatne stope mogu izgledati povoljno, kada im se pribroje naknade koje iznose od 0,5 do jedan posto za stambene i oko dva posto za nenamjenske kredite, efektivna kamatna stopa postaje puno viša.Također, stope su često fiksne samo u prvoj godini otplate kredita, a kasnije se mogu mijenjati. Ako se u ovom trenutku usporedi ponuda na tržištu za stambeni kredit od 100 tisuća eura na rok otplate od 30 godina, najpovoljnije uvjete nudi OTP banka. Do kraja godine stambeni kredit u toj banci odobrava se uz kamatnu stopu od 5,99 posto za prvu godinu otplate. U narednom razdoblju i druge su banke najavile smanjenje kamata pa najpovoljnije kamate na kredite najavljuju i u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB). Kamatna stopa koja sada iznosi 6,49 posto, od 1.listopada bit će smanjena na 5,99 posto za građane do 42 godine starosti, a vrijedit će i za postojeće korisnike kredita. Tako će u slučaju podizanja spomenutog stambenog kredita mjesečni anuitet iznositi 598,91 euro. Na taj potez Hrvatska poštanska banka koja je u državnom vlasništvu, odlučila se nakon Vladine odluke da je kroz rebalans proračuna dokapitalizira sa 450 milijuna kuna. Zagrebačka i Erste & Steiermärkische banka kojima uz kamatnu stopu od 6,45 posto rata mjesečnog anuiteta iznosi 628,78 eura do sada su bili među povoljnijim kreditorima. Dakako, da bi se podigao kredit pod tim uvjetima, potrebno je biti klijent banke i zadovoljavati kreditnu sposobnost koju banka ocijeni da je potrebna, u protivnom kamata je viša za 0,5 postotka.

Akcijske kamate nudi i PBZ pa za kamatnu stopu od 6,5 posto kao i u Raiffeisen banci mjesečna rata kredita iznosi 632,07 eura. Dok je među stambenim kreditima izgledno da će najpovoljnije uvjete nuditi OTP i HPB, na tržištu nenamjenskih kredita se pokazalo da najbolja prilika u ovom trenutku Privredna banka. Uspoređujući PBZ, Zagrebačku, Hypo, Erste, Splitsku, OTP, HPB i Raiffeisen banku pokazalo se da mjesečni anuitet u toj banci, izračunat na primjeru kredita od 20 tisuća eura na rok od 10 godina, uz kamatnu stopu od 8,7 posto iznosi 250,12 eura. Takvi se uvjeti nude do studenog ove godine. To je tek neznatno manje od anuiteta najpovoljnijeg nenamjenskog kredita u Raiffeisen banci koji uz trenutnu kamatu od 8,7 posto za isto razdoblje iznosi 250,65 eura. Pri tome, u Zagrebačkoj banci, recimo, nije moguće dignuti nenamjenski gotovinski kredit na razdoblje duže od sedam godina pa je mjesečna rata za krajnji rok otplate 324,33 eura. Slično je i u Hypo Alpe-Adria banci gdje se nenamjenski kredit može dići na maksimalno devet godina, uz kamatnu stopu od 8,55 posto pri čemu anuitet iznosi 266,12 eura, dok OTP banka koja najavljuje akciju smanjenja kamatnih stopa ne nudi kredit veći od 15 tisuća eura. Uz trenutno najniži mjesečni anuitet za stambenu štednju na iznos od 100.000 eura nakon 30 godina u konačnici klijent banci otplati 215.607,6 eura, dok za trenutni najniži nenamjenski kredit za 10 godina klijent na 20.000 eura banci plati još 10.014 eura.




Komentirajte prvi

New Report

Close