Kako profitirati na Trumpovim carinama?

Autor: Admiral Markets , 12. ožujak 2018. u 13:27
Foto: DPA/PIXSELL

Najveći dobitnici uvedenih carina su američki proizvođači čelika i aluminija, poput US Steel Corp. i Alcoe. Naime, njihovi proizvodi će biti jeftiniji od proizvoda stranih kompanija koje su do sada opskrbljivale SAD s čelikom i aluminijem, stoga će im prihodi i profitabilnost vjerojatno porasti. Također bi moglo doći do iznadprosječnog rasta cijena njihovih dionica.

Američki predsjednik Donald Trump je prošlog tjedna ispunio jedno od svojih obećanja vezanih za smanjivanje američkog trgovinskog deficita. Radi se o potpisivanju dokumenta kojim se uvodi carina na uvoz čelika (25%) i aluminija (10%) u SAD, što će sigurno dovesti do pada uvoza tih metala.

Budući da najviše čelika i aluminija SAD uvozi iz Kanade, Europske unije, Meksika, Južne Koreje i Brazila, protiv carina su se najviše pobunili predstavnici tih zemalja. Kasnije je Trump od carina izuzeo Kanadu i Meksiko, pa je najveći gubitnik novouvedenih carina Europska unija. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je zbog toga najavio da će EU odgovoriti istim mjerama na uvoz levisica, viskija, Harley Davidsona i sl. Trump je odmah zaprijetio da će u tom slučaju uvesti carine na uvoz europskih automobila, što znači da je počeo novi trgovinski rat.

Tko su najveći gubitnici uvedenih carina?

Budući da krajnji potrošači ne kupuju sirovi čelik i aluminij, a ti metali čine samo mali dio troška proizvodnje većine proizvoda, neće doći do velikog vala poskupljenja proizvoda u SAD-u. Po nekim procjenama, six-pack piva će poskupiti samo jedan cent, dok će prosječni automobil poskupiti za samo 45$. Najveći gubitnici uvedenih carina će biti europske kompanije koje proizvode čelik i aluminij, poput njemačkog Thyssenkrupp-a, koji je do sada u SAD godišnje izvozio 400 do 500 tisuća tona čelika. Na gubitku će biti i američke industrijske kompanije koje troše mnogo čelika i aluminija pri proizvodnji svojih proizvoda poput Forda, Caterpillara koji proizvodi teške strojeve poput buldoždera ili Boeinga koji u svoje avione također ugrađuje dosta metala. Cijene svih navedenih dionica mogle bi u sljedećim mjesecima proći lošije od prosjeka.

Tko su najveći dobitnici?

Najveći dobitnici uvedenih carina su američki proizvođači čelika i aluminija, poput US Steel Corp. i Alcoe. Naime, njihovi proizvodi će biti jeftiniji od proizvoda stranih kompanija koje su do sada opskrbljivale SAD s čelikom i aluminijem, stoga će im prihodi i profitabilnost vjerojatno porasti. Također bi moglo doći do iznadprosječnog rasta cijena njihovih dionica.

Kako profitirati na uvedenim carinama?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će u idućim mjesecima rasti interes za posjedovanjem dionica US Steel Corp., Alcoe i sl. stoga bi pasivno ulaganje u ove dionice moglo biti unosno. Aktivniji investitori na financijskim tržištima mogu primijeniti sofisticiraniju strategiju trgovanja dionicama, u sklopu koje se otvore kupovne pozicije na spomenutim dionicama, ali također se otvore i prodajne (short) pozicije na dionicama Forda, Caterpillara, Boeinga i sl. za koje se očekuje pad cijene. Ukoliko se prognoze kretanja dionica ispostave točnima, koristeći spomenutu strategiju ulaganja profitiralo bi se dvostruko.

Ukoliko EU odluči uvesti kontra mjere, a Trump nastavi uvoditi nove carine na uvoz europskih automobila i sl. postoji mogućnost usporavanja trgovinske razmjene na globalnoj razini. To bi vjerojatno uzrokovalo nove političke napetosti i paniku na svjetskim financijskim tržištima. U takvim situacijama dolazi i do reakcije na Forex valutnom tržištu – euro, britanska funta, australski i kanadski dolar slabe, dok američki dolar, švicarski franak i japanski jen jačaju. Cijena zlata također raste kada se pojavljuju loše vijesti vezane u gospodarsku situaciju na globalnoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close