Kada se dobit ili gubitak kompanije izravno priznaju u kapital

Autor: Poslovni.hr , 13. rujan 2011. u 22:00

Gubici od umanjenja vrijednosti priznati u računu dobiti i gubitka priznaju se u revalorizacijske rezerve

Provođenje promjena u računovodstvenim politikama treba retroaktivno uskladiti kod svake komponente kapitala na koju to ima učinak. Usklađivanje se obično provodi na zadržanoj dobiti, ali se može provoditi i na drugim komponentama kapitala. U slučaju da je neizvedivo odrediti učinke mijenjanja računovodstvenih politika određenog razdoblja poduzetnik će primijeniti novu računovodstvenu politiku na iznose obveza i kapitala sa stanjem najranijeg razdoblja za koje je retroaktivna primjena izvodiva.

Ispravci
Značajne pogreške prethodnog razdoblja također treba ispraviti retroaktivnim prepravljanjem početnog stanja imovine, obveze i kapitala za najranije prezentirano razdoblje (ukoliko je izvedivo odrediti učinak pogreške. Kada je neizvedivo odrediti učinak značajne pogreške određenog razdoblja za usporedne informacije poduzetnik će prepraviti knjigovodstveni iznos početnog stanja imovine, obveza i kapitala za najranije razdoblje za koje je izvedivo retroaktivno prepravljanje (što može biti tekuće razdoblje).Dobit ili gubitak od financijske imovine raspoložive za prodaju priznaje se izravno u kapital do prestanka priznavanja financijske imovine kada se kumulativno dobici ili gubici koji su prethodno priznati u kapitalu priznaju u računu dobiti i gubitka. Iznimka je gubitak od umanjene vrijednosti te dobit i gubitak od tečajnih razlika. Ako je smanjenje fer vrijednosti financijske imovine raspoloživo za prodaju priznato izravno u kapital i nema objektivnog dokaza o umanjenju vrijednosti ove imovine kumulativni gubitak koji je izravno priznat u kapital uklanja se iz kapitala i priznaje u računu dobiti i gubitka čak ako se financijska imovina nije prestala priznavati.

Zaštita novčanog toka
Gubici od umanjenja vrijednosti, priznati u računu dobiti i gubitka, od ulaganja u vlasnički instrument klasificiran kao raspoloživ za prodaju ne ispravljaju se u računu dobiti i gubitka kao prihod nego se priznaju u revalorizacijske rezerve. Ako je zaštita novčanog toka tijekom određenog razdoblja učinkovita, dio dobiti ili gubitak od instrumenta zaštite priznaje se izravno u kapital. Zaštita neto ulaganja u inozemno poslovanje tretira se kao zaštita novčanog toka tako da sea dio dobiti ili gubitka od instrumenta zaštite priznaje izravno u kapital. Dobit ili gubitak od instrumenta zaštite koji se odnosi na učinkoviti dio zaštite koji je priznat izravno u kapital, priznaje se u računu dobiti i gubitka prilikom prodaje inozemnog poslovanja. Tekući porez i odgođeni porez na dobit treba izravno odobriti ili teretiti kapital ako se porez odnosi na stavke koje su izravno odobrene ili kojima je terećen kapital u istom ili nekom drugom razdoblju.

Revalorizacija

Odgođena obaveza
Kada je neka imovina revalorizirana, a ta revalorizacija se uključuje u poreznu osnovicu u nekom idućem razdoblju, poduzetnik treba iskazati odgođenu poreznu obvezu primjenjujući na tu revalorizacijsku rezervu propisanu stopu poreza na dobit. Ta odgođena porezna obveza iskazuje se kao smanjenje revalorizacijske rezerve. Kompanija treba objaviti povećanje ili smanjenje revalorizacijske rezerve, te gubitke od umanjenja priznati ili ukinuti izravno u kapital kada su neto tečajne razlike klasificirane kao kapital te njihovo usklađivanje na početku i na kraju razdoblja.

Komentirajte prvi

New Report

Close