Juncker imenuje povjerenika za financijske usluge

Autor: Tomislav Pili , 31. srpanj 2014. u 22:00
Novi predsjednik EK Jean-Claude Juncker/REUTERS

Za čelno mjesto nove opće uprave EK-a kandidiraju bivši finski i latvijski premijer te nizozemski ministar financija.

Jedna od prvih odluka nadolazećeg predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera biti će imenovanje povjerenika za financijske usluge s navodno vrlo velikim ovlastima.

Kako piše Financial Times pozivajući se na upućene izvore, pitanja europskog financijskog sektora time će biti objedinjena pod jednim krovom, za razliku od sadašnje rascjepkane strukture. Financijskim uslugama i njihovom regulacijom trenutno se ponajviše bavi povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier.No, osim financija, u Barnierov resor spadaju i pitanja poput zaštite autorskih prava te licenciranja instruktora skijanja. Visoki izvori FT-a tvrde kako će u novu opću upravu biti izdvojeni odjeli za bankovni sektor te tržišta kapitala iz Unutarnjeg tržišta i spojeni s odjelom za financijsku stabilnost iz uprave za ekonomske i financijske poslove.

Za sada krugovi bliski Bruxellesu ne imenuju ni jednog glavnog kandidata, ali se špekulira o tri imena koja imaju najviše šanse za preuzimanje čelne pozicije u novoj upravi. To je bivši finski premijer Jyrki Katainen, zatim Valdis Dombrovskis, također bivši premijer Latvije te nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem. Inače, planovi o izdvajanju financijskih usluga nisu Junckerova dosjetka. O izdvajanju iz uprave za unutarnje tržište u Europskoj komisiji govorilo se još prije pet godina, ali se od toga na kraju ipak odustalo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close