J&T četvrti put dokapitalizira Vaba banku

Autor: Ana Blašković , 27. lipanj 2016. u 22:01
Monika Cereova, zamjenica predsjednika Uprave Vaba banke

Češka banka povećala temeljni kapital za 76 milijuna kuna.

Nakon što je kupio Vabu prije gotovo dvije godine, češki J&T ovih je dana dovršio četvrtu u nizu dokapitalizacija te banke. Financijskom injekcijom od 76 milijuna kuna temeljni kapital banke premašit će 307 milijuna kuna, a češki vlasnik povećati svoj udjel na 82,5 posto vlasništva.  

Cijela operacija u skladu je najavama J&T-a da Vaba postane jači igrač na trištu i dosadašnji negativni rezultat pretvori u dobit. "Naša je želja i dalje u sljedećih nekoliko godina ući u prvih 10 banaka u Hrvatskoj. Ovaj cilj, koji je najavljen kod ulaska J&T banke u vlasničku strukturu Vabe, nastojat ćemo ostvariti podizanjem razine naših usluga i unapređenjem proizvoda, kao i kvalitetnim sinergijama koje smo u mogućnosti ostvariti u suradnji s našim vlasnikom, čija iskustva i know-how će i hrvatskom bankarskom tržištu donijeti određene novosti te tako banku izdvojiti od konkurencije", rekao je Poslovnom dnevniku predsjednik Uprave Ivica Božan.

U J&T-u kalkuliraju s minusom iz poslovanja u ovoj godini, a dobit se očekuje u 2017. godini. Prema podacima Hrvatske narodne banke, Vaba je prvi kvartal godine završila s aktivom od 1,7 milijardi kuna, odnosno 0,46 posto kolača bankarskog tržišta. Iako su banke, nakon šoka konverzije franka u prošloj godini, početkom ove ostvarile milijardu i pol kuna bruto dobiti, Vaba je bila među gubitašima s 1,48 milijuna kuna minusa.

No, za razliku od niza manjih konkurenata koji muku muče s nedostatkom kapitala, s financijskim snažnim vlasnikom Vaba nema taj problem; stopa adekvatnosti je u sigurnoj zoni sa 15,6 posto. Podsjetimo, J&T je banku kupio u lipnju 2014. te u nju uložio više od 250 milijuna kuna. Uz banku, najavljivao je ulaganja u turizmu, sudjelovao je u pokušaju preuzimanja Adrisa, a spominje se i kao izgledni kupac riječkog Novog lista te Glasa Istre. 

Komentirajte prvi

New Report

Close