JPMorgan i Goldman iznenadili i najveće optimiste

Autor: Tin Bašić , 18. siječanj 2013. u 18:45
Jamie Diamon će umjesto 10 milijuna dolara dobiti 'samo' šest milijuna

Iako se rast dobiti u posljednjem kvartalu 2012. godine mjeri dvoznamenkastim postocima, bonusi vodstvu su smanjeni.

Najveće američke banke JPMorgan Chase i Goldman Sachs iznenadile su mnoge aktere tamošnjeg tržišta kapitala objavivši kako im je dobit u posljednjem tromjesečju prošle godine bila znatno iznad očekivanja. JPMorgan je u posljednja tri mjeseca 2012. zaradio 5,7 milijardi dolara, što je skok od 53 posto u odnosu na isto vrijeme godinu prije.

Takav rezultat najviše su potaknuli nekretninsko tržište, odjel investicijskog bankarstva i vlastita ulaganja, piše Financial Times. Plasman komercijalnih kredita skočio je u posljednjem kvartalu čak 14 posto na rekordnih 128 milijardi dolara. Još bolji rezultat  ostavrio  je Goldman Sachs kojemu se dobit utrostručila. Zaradili su 2,8 milijardi dolara. Polovica te dobiti dolazi iz vlastitog portfelja banke, a ostatak je zasluga investicijskog bankarstva i trgovanje u ime klijenata. No unatoč dobrim rezultatima, odlučeno je da njihovi čelni ljudi neće dobiti bonuse kao u prijašnjim godinama. JPMorgan jem primjerice, prvom čovjeku banke Jamieu Dimonu srezao bonus sa 10 milijuna dolara na šest jer je "dozvolio da banka izgubi šest milijardi dolara na lošim odlukama kod trgovanja", piše FT.

I Goldnam je "zakočio" sa bonusima smanjivši isplate za 11 posto. Za razliku od spomenute dvije banke, Bank of America i Citigroup nisu ostvarili dobre rezultate. Dobit BofA-e pala je čak 63 posto i iznosila je 732 milijuna dolara zbog troškova loših ulaganja koja su se nakupila u posljednjih deset godina. Citigroup je objavio da je u posljednjem tromjesečju dobit pala na 2,2 milijarde dolara, dok su analitičari očekivali 2,9 milijardi. CNN piše da su to prve banke u ovoj sezoni izvještaja koje nisu ispunile očekivanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close