JP Morgan: Srbija je na sigurnom putu oporavka

Autor: Rato Petković / VLM , 04. ožujak 2013. u 22:00
Jorgovanka Tabaković, čelnica NBS-a

Tržište je pozitivno reagiralo na rad Jorgovanke Tabaković, monetarna politika koju provodi stabilizirala je domaću valutu i pridonosi jačem privlačenju stranih investicija, kažu američki stručnjaci.

Monetarna politika koju Narodna banka Srbije provodi od kada je za guvernerku izabrana Jorgovanka Tabaković dobila je pohvale američke  banke JP Morgan koja u posebnoj analizi o stanju u toj zemlji  tvrdi kako je "tržište pozitivno reagiralo" na rad prve žene redišnje banke.

Američki analitičari istraživanje su dovršili u veljači, nakon posjeta susjednoj zemlji, a srpskoj ekonomiji za 2013. godini pripisuju optimističnije izglede perspektive. Do takvog zaključka stručnjaci JP Morgana došli su nakon obavljenih razgovora s članovima Monetarnog odbora NBS-a, Fiskalnog savjetom, stalnim predstavnikom Međunarodnogh monetarnog fonda u toj zemlji, te nakon sastanaka u ministarstvima financija i gospodarstva kao i s predstavnicima poslovnih banaka, analitičarima i brokerima. Procjenjuje se da će bruto domaći proizvod Srbije u ovoj godini biti povećan za najmanje 1,5 posto, kao i da će se, zahvaljujući monetarnoj politici koju provodi guvernerka, (čije je imenovanje u početku pobuđivalo dosta negativnih kritika), koja je stabilizirala vrijednost domaće valute, jače privući inozemni kapital. No unatoč izrečenim pohvalama, procjene JPMorgana niže su od vladinih koja predviđa rast BDP od dva posto.

I inflacija će, kažu Amerikanci, biti veća od pet posto koliko je planirala NBS. Smatraju kako će proračunski deficit iznositi 4,5 posto BDP-a, dok se prognoza NBS zaustavila na 3,6%, a Fiskalnog savjeta na 4,3 posto. Bez obzira na razlike u procjenama, ocijenjeno je kako se Srbija nalazi na sigurnom putu oporavka.Na spomenuti optimizam idealno se nadovezuju novi podaci o industrijskoj proizvodnji koja je u siječnju narasla 2,4 posto, čemu je najviše pridonjela auto industrija, nakon početka rada nove Fiatove tvornice automobila. Produkcija u autoindustriji povećana je četiri puta, što će, prema procjeni domaćih ekonomskih stručnjaka, pridonijeti da ovogodišnja ukupna proizvodnja možda zabilježi povećanje i do 3,5 posto. Pored autoindustrije najveći rast od čak 11,4 posto zabilježen je u rudarstvu, a u prerađivačkoj industriji 3,2 posto. Uz to je, prema ocjeni JP Morgan stabilizirana i poljoprivredna proizvodnja, koja je dosad bila vodeća u ostvarivanju suficita u vanjskotrgovačkoj razmjeni.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ministarstvo finansija i privrede Srbije saopštilo je da je počeo oporavak domaće industrijske proizvodnje, što će, kako je istaknuto, doprineti i rastu bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini.

U saopštenju se podseća da je industrijska proizvodnja u februaru bila 13 odsto veća nego u isto vreme lane, a prerađivačka industrija za 17 odsto i ističe da će Vlada Srbije merama ekonomske politike nastojati da se ti “ohrabrujući trendovi” u industriji na početku godine nastave i u narednom periodu.

dobavljeno: http://www.seebiz.eu/oporavak-industrijske-proizvodnje-u-srbiji/ar-60714/
Iz Ministarstva finansija i privrede navode da rast industrijske proizvodnje potvrđuje i rast robnog izvoza na početku 2013. od 30,6 procenata.

Naglašeno je da je “Ministarstvo finansija i privrede u završnoj fazi izrade akcionog plana reindustrijalizacije Srbije kojim će se detaljno razraditi konkretne mere za podsticanje privrede, izvoza i zapošljavanja”.

“Posebna pažnja u akcionom planu, kako se dodaje, biće posvećena sektorima koji su strategijom industrijskog razvoja iz 2010. godine označeni kao prioritetni – automobilskoj industriji, industriji informacionih tehnologija, prehrambenoj i odbrambenoj industriji”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija i privrede podseća u da je prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku industrijska proizvodnja u u prva dva meseca ove godine bila veća za 7,5 odsto nego u istom periodu prošle godine, a prerađivačka industrija je zabeležila rast od 10 procenata.

Rast u prva dva meseca 2013. godine, u odnosu na isti period prošle, ostvaren je, pored ostalog, u automobilskoj industriji, industriji nameštaja, farmaceutskoj industriji, kao i proizvodnji duvanskih proizvoda.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u februaru 2013. u odnosu na isti mesec 2012. godine imale su: proizvodnja motornih vozila i prikolica (proizvodnja se skoro utrostručila), proizvodnja duvanskih proizvoda (porast za 85 odsto), proizvodnja derivata nafte (rast od 58 odsto), proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala (rast od 43 odsto), proizvodnja hemijskih proizvoda (porast od 23 odsto), dok je proizvodnja nameštaja porasla za 31 odsto.

„Vampirisanje“ u Skupštini

Astrologija je u srpsku politiku ušla još 2006. godine. Tako je Predrag Marković, u to vreme predsednik parlamenta, po savetu astrologa „tempirao vreme“ da uđe u Skupštinu 23. jula 2006. tačno u 2.55, kako bi uticaji planeta na osamostaljenu državu bili povoljniji. Misija mu je bila da se Srbija „rodi“ u znaku Lava, s podznakom u Raku.

[emo_naivan]

http://www.kurir-info.rs/jorgovanka-tabakovic-muka-me-oterala-u-astrologe-clanak-115770

New Report

Close