JP Morgan razočarao ulagače, BofA lakše diše

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2015. u 22:00
Jamie Dimon nema razloga za slavlje

Dvije vodeće američke banke objavile kvartalne rezultate, najvećem kreditoru prihodi pali šest posto.

Dvije po imovini najsnažnije banke u Sjedinjenim Američkim Državama među prvima su objavile kvartalne rezultate.

A onime što u njima stoji jedna je nadmašila očekivanja analitičara, dok ih je druga razočarala donijevši svojim dioničarima manju zaradu od planirane. Bank of America, druga po vrijednosti imovine, u toj je križaljci prošla bolje. Lanjski gubitaš uspio se oporaviti, i ostvariti dobit nešto veću od četiri milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju na tom polju imala minus od gotovo pola milijarde, ponajviše zbog 5,6 milijardi dolara teške optužbe regulatora za prijevare vezne za hipotekarne kredite iz vremena koje je prethodilo slomu financijskih tržišta 2008. godine.

Prevedu li se ti podaci na one najvažnije dioničarima, zarada po dionici u proteklom je kvartalu iznosila 37 centi, dok je u trećem prošlogodišnjem tromjesečju bila riječ o četiri centa gubitka. Zanimljivo je da su nekamatni troškovi sniženi čak 31 posto na 13,8 milijardi dolara.  "Ključni pokretači našeg poslovanja, depoziti i kreditiranje stanovništva i kompanija pokrenulo se u pravome smjeru, a istodobno su rezultati trgovanja ostali prilično stabilni unatoč potresima na financijskim tržištima", komentirao je predsjednik Uprave BofA-e Brian Moynihan. A potrese o kojima priča puno su jače uzdrmali glavnog rivala, banku JP Morgan i njezina čelnika Jamiea Dimona.

Kaos koji je ovoga ljeta zavladao na burzama jedan je od glavnih krivaca za pad prihoda JP Morgana od šest posto na 4,6 milijarde dolara. "To se događa na takvim tržištima", bio je komentar predsjednika Uprave Diamona na kvartalne rezultate koji javnost ipak uvjerava da je zadovoljan kako je navigirao bankom u tako izuzetno volatilnim tržišnim uvjetima. No teško da će i dioničari dijeliti to zadovoljstvo, po dionici su u spomenutom razdoblju zaradili 1,32 dolara, a očekivano je barem 1,38.  Ipak, dobar je znak da su nekamatne troškove  sniženi 2,7 posto na 15,4 milijarde USD. 

Komentirajte prvi

New Report

Close