Još jedna europska dužnička kriza vratila Bitcoin iz mrtvih

Autor: Tomislav Pili , 17. lipanj 2015. u 22:00
U studenom 2013. valuta je dosegnula svoju povijesno najvišu cijenu od 1124 dolara/FOTOLIA

Kao i slučaju ciparske krize iz 2013., rast vrijednosti potaknula grčka drama.

Strahovanja o najgorem scenariju u grčkoj drami – izlasku zemlje iz eurozone – dovela su do šestodnevnog uzastopnog jačanja virtualne valute Bitcoin.

To je najduži niz rasta u posljednjih godinu i pol, a samo u utorak  je cijena poskočila za sedam posto na preko 252 dolara. Ta cjenovna razina nije zabilježena u posljednja dva mjeseca. Bitcoin je izmišljen prije šest godina, a sve donedavno cijena mu je na specijaliziranim burzama snažno oscilirala. U jednom je trenutku, točnije u studenom 2013., dosegla čak 1124 dolara. Valuta nije kontrolirana od nijedne središnje banke ili vlade, ali vodeće svjetske financijske institucije sve više tretiraju Bitcoin kao legitimnu financijsku imovinu.

 

252dolara

trenutna je cijena Bitcoina na specijaliziranim burzama

Snažan skok vrijednosti ove virtualne valute od čak 700 posto dogodio se između ožujka i travnja 2013. tijekom ciparske financijske krize i odluke vlade da zamrzne bankovne depozite. Može se reći da se povijest opet ponavlja nakon što pregovori između Atene i međunarodnih kreditora o tranši financijske pomoći od sedam milijardi eura vise o koncu.

Stoga je pomalo logično da velik interes za kupnju Bitcoina dolazi i iz Grčke. Joshua Scigala, suosnivač Vaulturo.com, svojevrsne štedionice za Bitcoin, tvrdi za Reuters da su u protekla dva mjeseca primjetili skok zahtjeva za čuvanje Bitcoina s grčkih internetskih adresa od čak 124 posto. Scigala tumači kako je to pokazatelj gubitka povjerenja građana u pozitivan ishod pregovora, ali i nedoumice koja će se valuta koristiti ako dođe do grčkog napuštanja eura. Dio grčkih ekonomista čak pledira da se Bitcoin uvede kao paralelna valuta kako bi se izbjegao izlazak iz eurozone. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Imate krivi naslov Bitcoin nikad nije bio mrtav dapače sve se više širi te ga se regulira i poprima oblik prave valute. U Danskoj i Švicarskoj ukinili su porez na trgovinu sa bitcoinima. Velika Britanija je postala prijateljska zemlja za bitcoin startupove. A njegova vrijednost u trenutku dok se još uvijek pozicionira na tržištu i nije toliko bitna iako i dalje višestruko premašuje sve ostale valute. A već developeri rade na Bitcoinu 2.0

New Report

Close