Jorgovanka Tabaković danas postaje guvernerka?

Autor: Rato Petković,VLM , 05. kolovoz 2012. u 22:00

Prošlotjedna ostavka Dejana Šoškića, guvernera Narodne banke Srbije omogućila je da će već u danas, prema najavi Nebojše Srefanovića, predsjednika parlamenta, na tu funkciju biti izabrana nova osoba, najvjerojatnije Jorgovanka Tabaković.

Prema neslužbenim informacijama, glavna ideja vodilja kod izmjena Zakona o NBS, bila je da se J. Tabaković otvori prostor, ali ne za mjesto guvernera, kako se nagađalo, već za mjesto direktorice nove Uprave za kontrolu financijskih institucija. Iako su izmjene prikazane kao nastojanje da se uvede parlamentarna kontrola nad radom NBS, javnost je u tome prepoznala nakanu da nova vlast dovede na mjesto guvernera osobu iz vlastitih redova. Upućeni su odmah prozreli nakanu da se ta funkcija povjeri Jorgovanki Tabaković, visokopozicioniranoj u vladajućoj SNS, predsjednika države Tomislava Nikolića, inače bivšoj članici Srpske radikalne stranke i svojedobno ministrici za privatizaciju u vladi u vrijeme Mioševićeva režima. Iako je, po zakonu, NBS neovisna institucija, od 2000. godine niti jedan od njezinih četiri guvernera nije dočekao kraj mandata. Svaka je vladajuća garnitura na tom mjestu nastojala postaviti osobu iz vlastitih redova.Šoškiću se najviše zamjera što je dopustio drastični pad vrijednosti dinara (11,6 posto od početka godine) te krah Agrobanke. Za obranu tečaja je iz deviznih rezervi potrošeno 1,5 milijardi eura, no to je u konačnici bilo uzalud, jer su svi ekonomski pokazatelji u minusu.

Skriveni cilj

Zavući ruku u trezor
Iza smjene guvernera skriva se glavni cilj prema kojemu je nova vlada sklona zavući “ruku” u devizne rezerve i upotrijebiti ih za pomoć državnim i javnim poduzećima, a u tome ima potporu najvećih domaćih tajkuna. Oni, navodno, u trezoru NBS vide izlaz iz financijskih nevolja. Udruživanje vlade i tajkuna, tumači se, platio je Šoškić ‘glavom’, što je u stručnoj javnosti objašnjeno krilaticom “dva loša ubiše Miloša”.

Komentirajte prvi

New Report

Close