Jen na višegodišnjim najnižim razinama, euro ojačao nakon ZEW-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. studeni 2014. u 14:06
Reuters

Tečaj dolara nakratko je dosegnuo 117,065 jena, najvišu razinu u sedam godina, nakon čega se njime trgovalo po 116,72 jena, što znači da je u blagom plusu u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije.

Tečaj jena u utorak se na međunarodnim tržištima spustio na višegodišnje najniže razine prema dolaru i euru nakon što je japanski premijer Shinzo Abe signalizirao nove mjere za poticanje posustalog gospodarstva, dok su podršku euru pružale vijesti o poboljšanoj investicijskoj klimi u Njemačkoj.

Tečaj dolara nakratko je dosegnuo 117,065 jena, najvišu razinu u sedam godina, nakon čega se njime trgovalo po 116,72 jena, što znači da je u blagom plusu u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije.

Tečaj eura dosegnuo je najvišu razinu prema jenu od 2008. godine, poskočivši na 146,69 jena, čemu je pridonio i bolji od očekivanog ZEW indeks investicijske klime u Njemačkoj. Istodobno, ojačao je i prema dolaru, i to za 0,53 posto, na 1,2515 dolara.

U skladu s očekivanjima, Abe je najavio da će odgoditi daljnje nepopularno povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV), koje je bilo planirano za listopad iduće godine nakon prvog kruga njegova povećanja u travnju. Prema izvješćima, čelnicima vladajuće stranke kazao je i da će sazvati prijevremene izbore, samo dan nakon što su najnoviji podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) pokazali da je Japan ponovno u recesiji.

U fokusu su danas bili i najnoviji podaci iz njemačkog gospodarstva. Riječ je o indeksu vodećeg tamošnjeg instituta za ekonomska istraživanja ZEW o investicijskoj klimi u Njemačkoj koji je pokazao da je ona u studenom po prvi put poboljšana u ovoj godini. Odgovarajući ZEW indeks pritom je poskočio na 11,5 bodova, nakon što je u listopadu potonuo na minus 3,6 bodova, najnižu razinu u 22 mjeseca.

Od vijesti važnih za eurozonu izdvajaju se i najnovije izjave čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija koji je signalizirao dodatne mjere za podupiranje problemima pritisnutog gospodarstva.

Draghi je naznačio da je po potrebi spreman odobriti i kupovinu državnih obveznica kako bi se otklonila spirala recesije i deflacije u eurozoni, prenose europski mediji. U sklopu tromjesečnog 'monetarnog dijaloga" sa zastupnicima Europskog parlamenta u ponedjeljak je tako poručio da je bančino upravno vijeće "jedinstveno u čvrstoj odluci da se upotrijebe dodatni nekonvencionalni instrumenti u okviru njegova mandata.

"Nekonvencionalne mjere mogle bi obuhvatiti i kupovinu različitih vrsta imovine, uključujući i državne obveznice", dodao je čelnik ECB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close