Jednokratne stavke srezale dobit Raiffeisena za 43 posto

Predsjednik Uprave Johann Strobl/REUTERS Predsjednik Uprave Johann Strobl/REUTERS

Bez prodaje poslovanja u Poljskoj neto kamatni prihodi bili bi veći za osam posto.

Raiffeisen Bank International (RBI) u prvome tromjesečju 2019. ostvario je konsolidiranu dobit u visini 226 milijuna eura, što je 43 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

"Rast kredita i neto kamatni prihodi povoljno se kreću. Zbog različitih jednokratnih učinaka prvo tromjesečje 2019. samo se djelomično može usporediti s istim tromjesečjem prošle godine. Očekujem da će RBI i u 2019. ostvariti dobar poslovni rezultat. Imamo snažnu kapitalnu osnovu koja nam omogućuje daljnji rast", riječi su predsjednika Uprave RBI-ja Johanna Strobla.

Unatoč prodaji osnovnoga bankovnog poslovanja u Poljskoj, ukupni neto kamatni prihodi na godišnjoj razini tek su se neznatno smanjili za četiri milijuna eura na 825 milijuna eura. Bez te prodaje neto kamatni prihodi povećali bi se za približno osam posto. Neto kamatna marža smanjila se za sedam baznih bodova na 2,43 posto, što je uglavnom posljedica povećanja poslova s nižom maržom u centrali i nepovoljnoga kretanja marža u Rusiji i Bjelorusiji.

Opći troškovi poslovanja pali su za 16 milijuna eura na godišnjoj razini te iznose 724 milijuna eura. Udio troškova u prihodima povećao se za 3,6 postotnih bodova na 60,9 posto, ponajprije zbog vrednovanja zaštite.

Stopa redovnog osnovnog kapitala iznosila je 13,4 posto, stopa osnovnoga kapitala 14,9 posto, a puna stopa ukupnoga kapitala 18 posto. Sve su stope zapravo nepromijenjene od kraja 2018. godine. Kad bi se uključila dobit tekuće godine iz prvoga tromjesečja, stope kapitala bile bi za 18 baznih bodova više. Udio neprihodonosnih plasmana ostao je relativno stabilan i od početka godine smanjio se za 0,1 postotni bod te iznosi 2,5 posto. Omjer pokrivenosti od 58,4 posto također je gotovo nepromijenjen. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve