Jednima najbolja, a drugima najveće zlo

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 17. travanj 2019. u 22:00
Ekonomist Ljubo Jurčić predlaže da se ušteđenih 100 mlrd. kn sačuva u 2. stupu/Goran Stanzl/PIXSELL

Stručnjaci o mirovinskoj reformi.

Ne znam postoji li bolji način od ovog koji imamo da sačuvamo vrijednost novca. Ja ga nisam vidio, kazao je esdepeovac Davorko Vidović, bivši ministar rada, koji je na tribini sindikata znanosti branio dosege mirovinske reforme, "jedine uspješne reforme provedene u Hrvatskoj".

Sindikat je pokrenuo raspravu o efektima drugog mirovinskog stupa na gospodarstvo na kojoj su stavove izmijenili zagovornici i oštri kritičari drugog stupa, Davorko Vidović, Zoran Anušić (Svjetska banka), ekonomisti Ljubo Jurčić i Željko Garača te Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta Zagreb. Profesor splitskog fakulteta Željko Garača tvrdi da ne postoji nijedan aspekt mirovinske reforme koji bi opravdao njezino postojanje, te da je ona "najveće zlo koje je zadesilo Hrvatsku".

On, kao i Bežovan, ističe da je tranzicijski trošak previsok, jer se država zaduživala za 5% doprinosa koji se uplaćuju u drugi stup kod istih fondova kojima je plaćala visoku kamatu. Sve bi, sugerira Bežovan, moglo završiti po uzoru na Čile, gdje se očekivalo da će mirovina biti 70% plaće, a spala je na 18-28.

Zoran Anušić, jedan od autora reforme, odgovara da tranzicijskog troška trenutačno nema jer je država u suficitu. Ulaganje u mirovine usporedio je s ulaganjem u obrazovanje djece, kao štednju iz potrošnje. Jurčić je predložio da se ušteđenih 100 mlrd. kn sačuva u 2. stupu, ali da se obustavi uplata novih doprinosa, na što je Anušić kazao da bi to bilo kao razmontiranje broda koji je isplivao iz oluje.

Komentirajte prvi

New Report

Close