Je li tužba protiv S&P-a osveta za rušenje američkog rejtinga?

Autor: Tin Bašić , 05. veljača 2013. u 22:01
I agencije Moody's i Fitch odbor američkog Senata istraživao je zbog sumnji/FOTOLIA

Prva je to tužba najmoćnije države svijeta protiv jedne bonitetne agencije u kojoj ju se proziva kao krivca za financijsku katastrofu 2008.

Američko ministarstvo pravosuđa tužilo je agenciju za dodjelu kreditnih  rejtinga Standard&Poor's jer je između rujna 2004. i listopada 2007. godine svjesno i s namjerom osmislila i provela shemu kojom je prevarila investitore dajući najviši rejting CDO-ovima (credit debt obligation) i vrijednosnicama deriviranih iz hipotekarnih kredita. A upravo su ti financijski instrumenti uzrokovali najveću krizu od Velike Depresije '30-ih godina koja se 2008. iz Amerike prelila na ostatak svijeta. Prva je to tužba najmoćnije države protiv jedne bonitetne agencije u kojoj ju se proziva kao krivca za financijsku katastrofu.  "Papirima" čija se vrijednost kretala oko četiri bilijuna dolara S&P je, tvrde američke vlasti, namjerno davao najviše rejtinge kako bi ih banke što više izdavale, a agencija time dobivala više posla, a samim tim rasla bi i zarada. Ministarstvo je tužbu podignulo na Saveznom sudu u Los Angelesu.

Opasan presedan
"Ova tužba jako je važna jer bi mogla biti signal budućih koraka vlade ili, još gore po agencije, mogla bi značiti više novih tužbi", rekao je Reutersu profesor prava Jeffrey Manns.  U S&P-u poriču krivnju, tvrde da za tužbu ne postoje činjenične ni pravne osnove, a žale se da ih vlada nepravedno kažnjava jer "nisu predvidjeli kolaps tržišta nekretnina i financijsku krizu". Suprotstavljene  su strane nekoliko mjeseci pregovarale o potencijalnoj nagodbi, piše Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore bliske pregovorima. No S&P se povukao jer bi ih sporazum kakav je nametao SAD de facto upropastio. Vlada je navodno tražila više od milijardu dolara odštete. Ipak, agenciji taj iznos nije bio glavni razlog odlaska od pregovaračkog stola. Više ih je mučilo to što je SAD inzistirao da priznaju krivnju, što bi bio pravni temelj za daljnje tužbe. Treba napomenuti da Standard & Poor's nije jedina agencija koja je bila pod istragom američkih vlasti. I Moody's i Fitch odbor američkog Senata istraživao je zbog sumnji da su  "napuhavale" rejtinge rizičnih instrumenata, da bi kasnije snižavanjem boniteta tih istih papira uzrokovale "gospodarski potres". No njih država, barem zasad, nije tužila, na meti je samo S&P. Sada mnogi, neki bi ih nazvali teoretičarima zavjere, za to već imaju objašnjenje – podsjećaju da je S&P jedina agencija koja je u kolovozu 2011. godine SAD-u snizila vrhunski rejting i time itekako uzdrmala najveće svjetsko gospodarstvo.

Obrana – prvi amandman?
Prema informacijama iz američkih medija, Standard&Poor's obranu bi mogao temeljiti na Prvome amandmanu Ustava koji, među ostalim, jamči slobodu govora. Na takvoj obrani mnogi su suci odbacili tužbe u financijskoj industriji, no neki pravni stručnjaci kažu da bi ta taktika propasti ako se dokaže namjera. "Ako je S&P znao da podaci o kvaliteti instrumenata koje dobivaju iz investicijskih banak bili loši, a namjerno ih nisu uključili u rejting, onda je to dovođenje u zabludu", kazao je Manns.

Europa već objavila 'rat'

Zakonom protiv samovolje agencija

Iz Europe su godinama stizale najoštrije kritike o rejting agencijama, optuživalo ih se za sukob interesa, samovolju i skrivene motive u radu. Sredinom siječnja te su pritužbe uobličene u novi zakon koji su izglasali EU parlamentarci, a koji će agencijama ubuduće nametati stroža pravila poslovanja, ali bi trebao i olakšati eventualne tužbe jer će se agencije jednostavnije pozivati na odgovornost.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Uvjeren sam da ovdje nema nikakvog razgovora o osveti. Kako se može razgovarati o osveti ako se pokreće pravni spor, odnosno tužba? Mi se moramo naučiti da pravno sporenje nije nikakva osveta, nego upravo sprečavanje radikalnijih oblika osvećivanja, kao što su kontinuirano nasilje i krvna osveta. Kako se može razgovarati o osveti ako je u pokušaju mirnog rješenja spora Standard&Poor’su , za prekid dogovora osnovni motiv taj da ne žele priznati krivicu?Onih milijardu dolara odštete, oni bi izvukli iz malog džepića! To je najmanji iznos odštete za štetu koju su prouzročile. Preširoko se ovdje poima osveta.
Mi koji smo koristili usluge bonitetnih kuća, koji o tome nešto znamo jer imamo i svoje bonitetne modele, sa sigurnošću možemo potvrditi u sve elemente koji se spominju u optužbi . I upravo zato želim njihovom ministarstvu da uspije utužiti i naplatiti zahtijevanu odštetu !!!

Ovaj tekst je previše površan tako da ga se “mirne duše” može ubrojiti u one koji više iritiraju nego što informiraju. Za naše novinare bi bilo bolje da se okane takvih tema! “Na primjer, metodologija dodjele rejtinga je javno dostupna. Pored toga, i u Evropi mnogi upozoravaju da je kod bonitetnih agencija najveći problem to da daleko najveći dijelom nisu krive za svoje ocjene iako znaju napraviti ozbiljne greške. Često su u položaju glasnika koji donosi neugodne vijesti. Amaterima i diletantima je jako teško pojmiti kompleksnost njihovog posla.

Međutim vrijednost ovom tekstu daje nešto drugo. To je statistička vrijednost izraza “rušenje”. Naime, kada bi si netko dao truda pa pogledao sve – baš sve – naslove tiskovina u Hrvatskoj od nezavisnosti naovamo onda bi primijetio da je izraz koji se daleko najčešće javlja upravo “rušenje”. Nakon “rušenja” – opet na temelju učestalosti pojavljivanja – slijedi “šutnja” a onda “raskol”. U ranim devedesetim javljala se i “sudbina”.

Socijalni psiholozi to tumače kao odraz fakrora nacionalne psihe odnosno nacionalnog karaktera. Konkretno, u ovom slučaju su u pitanju strah i predrasude koji automatski već unaprijed eliminiraju objektivnost. Umjesto objektivnosti, ide se na “rušenje” onga što taj strah izaziva.

Ne, S&P nije “srušio” niti jedan jedini rejting – niti SAD niti kreditni rejting Hrvatske. Svaka čast Liniću da je barem njemu to jasno.

EU bi također trebala podnijeti tužbu i tražiti naknadu štete jer je S&P upitnim kreditnim rejtinzima pojedinim članicama narušio gospodarsku stabilnost iste.

New Report

Close