‘Japanski potres vratio indekse na početak 2011.’

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2011. u 22:00

Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavog fonda o dioničkim ulaganjima

U prvom tromjesečju 2011. godine nastavio se rast stranih dioničkih tržišta koji traje od jeseni nakon nesigurnosti koja je trajala nekoliko mjeseci sredinom prošle godine, uzrokovane grčkom krizom i posljedičnim preispitivanjem europskoga bankarskog i sveukupnoga financijskog sustava te širenjem krize na Irsku i prijetnjom daljnjeg širenja na Portugal i Španjolsku. Velik potres u Japanu zaustavio je taj rast te su se u jednom trenutku dionički indeksi vratili na razinu od početka godine, no u međuvremenu su djelomično nadoknadili taj pad. Tržišta će se i dalje ponašati nesigurno dok situacija u Japanu ne postane jasnija glede štete i drugih posljedica za svjetsko gospodarstvo, a onda očekujemo nastavak rasta. Rast će vjerojatno biti usporen novim razvojem događaja u Portugalu koji bi mogao obnoviti sumnje da će se problemi proširiti i na Španjolsku, čije su banke izložene Portugalu u svojim portfeljima. Kina također poduzima mjere da malo uspori svoje, možda čak i pregrijano gospodarstvo, no to neće zaustaviti njezin daljnji rast.

Osnovna izloženost kroz ETF-ove
Erste Plavi OMF ulaže velik dio svog portfelja u inozemne dionice, bilo kroz otvorene investicijske fondove kojima se trguje na burzi (exchange traded funds, ETF), bilo ulaganjima u pojedinačne dionice. Većina ulaganja je u tvrtke i fondove iz zemalja EU iako prema načelu diverzifikacije održavamo izloženost i prema SAD-u i azijskim zemljama. Ulaganjima u ETF-ove održavamo osnovnu izloženost svjetskim tržištima uz minimalne troškove, kao i izloženost pojedinim industrijskim sektorima za koje smatramo da će donijeti prinos viši od prosječnog. Ulaganjima u pojedinačne dionice postižemo dodatnu izloženost u perspektivne tvrtke unutar sektora za koje mislimo da će napredovati iznad prosjeka. U nastavku svjetskog rasta predvođenoga Kinom kao velikim proizvođačem, ali i sve većim potrošačem vidimo priliku za industrije potrebne za daljnji razvoj Kine i ostalih zemalja u razvoju kao što su industrija osnovnih materijala, proizvođači raznih industrijskih komponenti te tvrtke iz sektora prijevoza, ali i tvrtke koje proizvode robu zanimljivu krajnjim potrošačima kao što su tvrtke iz autoindustrije.Prilikom ulaganja u regiju obvezni fondovi zbog zakonskih ograničenja mogu ulagati samo u zemlje EU s rejtingom najmanje jednakim rejtingu Hrvatske. Dioničke burze u regiji redom su manje od Zagrebačke, a većinom i manje likvidne, pa Erste Plavi u regiji ulaže samo u nekoliko velikih i kvalitetnih tvrtki iz različitih sektora. U razdoblju koje slijedi mislimo da će tržište nagraditi tvrtke izložene stranim tržištima koje su sposobne iskoristiti prilike nastale rastom svjetskoga gospodarstva.

EU obveznice neatraktivne
Pri ulaganju u obveznice Erste Plavi fond mora se pridržavati zakonskih ograničenja koja nalažu da barem 50% imovine Fonda bude uloženo u obveznice i trezorske zapise RH. To utječe i na ulaganja u obveznice drugih zemalja zato što su prinosi obveznica zemalja EU znatno manji od hrvatskih prinosa, osim obveznica zemalja koje se koriste europskim programom financijske stabilnosti ili za koje se misli da će se morati uključiti u taj program, poput Grčke, Irske i Portugala. Slijedom toga Fond većinom ne ulaže u obveznice zemalja EU, dijelom i zbog očekivanja da će kamatne stope u budućnosti morati rasti od današnjih niskih razina, što će spuštati cijene obveznica.

Strategija

Dugoročni ulagači u hrvatske tvrtke
Na hrvatskom tržištu obvezni mirovinski fondovi su značajni ulagač s obzirom na svoju veličinu u usporedbi s veličinom tržišta te njegovom likvidnosti Smatramo da na domaćem tržištu moramo biti dugoročan strateški ulagač u kvalitetne tvrtke s perspektivom rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close