Jaki franak Švicarci radije troše u inozemstvu nego u domovini

Autor: Tomislav Pili , 30. travanj 2015. u 14:59
Kupovna moć švicarskih potrošača u sve je većem zamahu/REUTERS

Podaci njemačke carine pokazuju da su zahtjevi Švicaraca za povratom poreza skočili 30 posto.

Nakon što je švicarska središnja banka (SNB) prije 14 tjedana odustala od vezanja tečaja švicarskog franka za euro na razini od 1,2 franka, prekogranična potrošnja Švicaraca je eksplodirala ozbiljno ugrozivši osobnu potrošnju u toj zemlji.

Iako je izvozna orijentirana, osobna potrošnja značajan je pokretač švicarske ekonomije, a nakon što je u veljači potrošnja opala najviše u posljednjih 10 godina, posljednji statistički podaci objavljeni u srijedu pokazuju da se potrošnja polako oporavlja. Ipak, to je i dalje najlošiji rezultat u posljednje četiri godine kada je osobna potrošnja također bila u opadanju sve dok SNB nije fiksirao tečaj. Odluka središnje banke od 15. siječnja dovela je do naglog jačanja franka te posljedičnog pada potrošačkih cijena uz pojeftinjenje uvoza i poskupljenje izvoza. Ipak, tamošnji analitičari smatraju da će ekonomija profitirati od jeftinijeg uvoza. Jaki franak obilato koriste potrošači koji žive blizu granice.

 

10posto

porastao je promet paketa iz inozemstva švicarske pošte u ovoj godini

Tako podaci njemačke carine pokazuju da je u trgovinama u mjestima uz njemačko-švicarsku granicu broj zahtjeva Švicaraca za povrat poreza u prvom tromjesečju skočio za gotovo 30 posto. U zamahu je i internetska trgovina. Tako je švicarska pošta objavila da je distribucija paketa koji dolaze iz inozemstva u porastu 10 posto tijekom ove godine, prenosi Bloomberg. Švicarski trgovci nisu skrštenih ruku gledali kako potrošači troše u jeftinijim njemačkim trgovinama, pa su prilagodili cijene. Sve to jača kupovnu moć Švicaraca, kaže Roland Kläger, ekonomski analitičar švicarske Raiffeisen banke. "Potrošnja neće u potpunosti anulirati izvozne slabosti. Međutim, imigracija i niske kamatne stope također daju podršku potražnji", dodaje Kläger. 

Komentirajte prvi

New Report

Close