Jadranska banka završila sanaciju i ide na prodaju

Autor: Ana Blašković , 11. siječanj 2017. u 14:19
Novi start posrnule Jadranske banke/FOTOLIA

Dio štediša postao prisilnim dioničarima banke.

U Jadranskoj banci završila je sanacija i banka sada ide na prodaju. Budući da su gubici veći od rezervi i kapitala, svi depoziti i obveze banke koji ne ulaze u osiguranu štednju bit će pretvoreni u novi kapital, što drugim riječima znači da svi takvi deponenti prisilno postaju vlasnici nove banke, a uglavnom se radi o lokalnim komunalnim tvrtkama, knjižnicama i vrtićima.  

Sanacijska uprava prodaju banke mora oglasiti najkasnije 30 dana od upisa promjena u sudskom registru, a banka će biti prodana u skladu s europskom shemom sanacije malih banaka čija je imovina manja od 1,5 milijarde eura i koju je u listopadu odobrila EK.

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) pokrenula je u listopadu 2015. sanaciju jer je HNB procijenio da je to jeftinije rješenje od stečaja budući da od 2,1 milijarde kuna depozita čak 1,9 milijardi čini štednja građana od čega bi većinu trebao isplatiti DAB. Gubici od 846 milijuna kuna bit će pokriveni iz sanacijskog fonda, potom banka ide na prodaju. Ako ne i ne nađe kupca, sanirana Jadranska banka će biti zdrava i solventna kreditna institucija te ne bi trebala imati problema s poslovanjem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close