Jadranska banka ostala bez 25 mil. kn u Centar banci

Autor: Ana Blašković , 24. rujan 2013. u 22:00
U Jadranskoj banci očekuju naplatu novca redovnim putem/FOTOLIA

Jadranska banka spasila je novac iz propale Credo banke aktiviranjem mjenica, no u ovom slučaju je kasno.

Propast Centar banke stajat će Državnu agenciju za osiguranje depozita oko pola milijarde kuna, no taj novac namijenjen je kao garancija za depozite do 100.000 eura.

Premda je većina klijenata zaštićena DAB-ovim kišobranom, među onima koji na njega ne mogu računati veliki su poduzetnici koji će gubitke pokušati naplatiti u stečajnom postupku. Među njima će biti i Jadranska banka, koja je izgubila depozit od čak 25 milijuna kuna u Centar banci, doznaje Poslovni dnevnik iz dobro obaviještenih izvora.

Kredit Vabe
Jadranska banka podigla je kredit u varažinskoj Vaba banci te novac deponirala u Centar banku. Ono što je bilo zamišljeno kao dobar posao i jednostavna zarada na razlici kamata palo je u vodu pošto je HNB Centar banci stavio ključ u bravu. Jadranska banka svoje potraživanje sada će pokušati vratiti u stečajnom postupku, no koliko će uspjeti naplatiti ostaje neizvjesno. U međuvremenu joj ostaje obveza vraćanja kredita Vabi. Iz Jadranske banke poručili su da "koriste kredit Vabe samo u iznosu od 2 milijuna kuna te da poslovni odnos Jadranske i Vaba banke ni na koji način nije povezan s Centar bankom". Napominju da je banka imala "određena sredstva" deponirana u Centar banci te je kao deponent bila zaintereisrana za dokapitalizaciju.

Ističu da je banka izuzetno likvidna te da događaji oko Centar banke ne mogu utjecati poslovanje. Očekuju naplatu svojih potraživanja redovnim putem, pa ne namjeravaju počinjati bilo kakve "izvanredne radnje". Jadranska banka nije jedini veći igrač koje se opekao u Centar banci. Depozit od sedam milijuna kuna izgubio je i LNG Hrvatska, državna tvrtka u suvlasništvu Plinacra i HEP-a. Premda je većina klijenata banke bila iz lepeze malih i srednjih tvrtki, niz državnih tvrtki tamo je obavljao dio svog platnog prometa po nalogu Radimira Čačića, čija je tvrtka Coning bila među deset najvećih vlasnika povlaštenih dionica banke, a ujedno je dobila garanciju za kredit neposredno prije izbora. Čačićevim odlaskom s političke scene većina državnih tvrtki zahvalila je Cebi na suradnji, ali očito ne sve. 

Ekspresno 'počistili' račun
Nestanak malih banaka s tržišta, moglo bi zatresti ostatak ekonomije. Nakon propasti Credo banke krajem 2011. upravo je Jadranska banka bila među tri "sretnika" koji su mjenicama uspjeli naplatiti oko 9 mil. kn u punom iznosu. Račun je u dvije minute počišćen, pa su svi ostali vjerovnici novac morali potraživati u stečaju. Na Trgovačkom sudu danas bi trebalo biti održano prvo ročište vezano uz Centar banku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve se vraća,s ve se plaća.

HNB je u slučaju Credo-banke za odabrane dva puta deblokirao račun banke u stečaju.

Hanfa je zatražila da se novac vrati, DORH podignuo kaznenu prijavu, ali se ona s imenima Rohatinskoga, Vujčića i Hojevca kiseli u ladicama.

No njihalo se mora vratiti u početni položaj, a Jadranska banka prva je osjetila zakon akcije i reakcije.

Rohatinskoga je na to upozorio pseći ugriz, što je samo zatišje pred buru, a prije ili poslije na red će doći i ostali članovi HNB-ovih prljavih igrača.

New Report

Close