Jačanje franka približava SNB prvoj intervenciji od 2011.

Autor: Tomislav Pili , 17. studeni 2014. u 22:01
Referendum o zlatu utječe na jačanje/REUTERS

Analitičari uvjereni da tečaj neće prijeći razinu koju brani švicarska središnja banka.

Švicarska središnja banka (SNB) nalazi se pred najvećim testom vjerodostojnosti svoje politike nakon što se u petak tečaj švicarskog franka opasno približio granici od 1,20 franaka za euro koju SNB brani već skoro tri godine.

Švicarska valuta u petak je ojačala do najviše razine od rujna 2012. godine zbog razmišljanja međunarodnih investitora da će Europska središnja banka (ECB) uskoro pokrenuti mnogo drastičnije monetarne poticaje kako bi ojačala sve slabašnije europsko gospodarstvo.Osim toga, jačanju švicarske valute doprinosi i skorašnji referendum o zlatu u Švicarskoj zakazan za 30. studenog, a kojim se traži da SNB pojača kupnje zlata za 1500 tona u sljedećih pet godina. Iako trenutne ankete ne daju razloga za brigu jer pokazuju da podrška toj inicijativi opada, to nije spriječilo tržište da tečaj "švicarca" dovede do 1,2015 franka za euro, vrlo blizu granice od 1,2010 franka koju dio inozemnih analitičara vidi kao granicu gdje će SNB najvjerojatnije morati intervenirati kako bi zaustavila jačanje valute.

 

70posto

BDP-a ili 460 milijardi CHF iznose devizne rezerve SNB-a

U Admiral Marketsu smatraju da tečaj EUR/CHF neće pasti ispod 1,2000. "Svakoj središnjoj banci je dosljednost i održavanje integriteta jedno od najvažnijih alata u provođenju monetarne politike. Radi toga SNB ne smije dopustiti da tečaj padne ispod 1,2000 jer bi u protivnom izgubili povjerenje investitora na financijskim tržištima kao i cjelokupne javnosti te bi kasnije mnogo teže provodili željene mjere", smatraju analitičari te tvrtke za trgovanje na deviznom tržištu.

Dodaju i da je nedavno izašao podatak da je SNB povećao razinu deviznih rezervi na najviše razine u povijesti što znači da ništa ne žele prepustiti slučaju te žele špekulantima poručiti da se pripremaju na obranu tečaja na razini od 1,20 franka.Ako SNB bude primoran na prvu intervenciju nakon 2011., teško je reći kojeg će opsega biti, smatraju u Admiral Marketsu. "Ta će intervencija biti drugačijeg tipa od one koja je provedena 2011. godine. Tada je SNB aktivno intervenirao i oslabio CHF za više od 10 posto u samo nekoliko minuta, a ovaj puta cilj im je drugačiji – održati tečaj na trenutnoj razini. Ukoliko intervencija bude potrebna, bez obzira na iznos, sasvim sigurno će biti dovoljno velika da održi tečaj iznad 1,20, razine koju je SNB obećao braniti", tvrde u Admiral Marketsu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close