Jačanje eura najviše šteti Italiji, Njemačka bez brige

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2017. u 22:01
Prošle srijede euro je skočio na najvišu razinu od siječnja 2015. godine/REUTERS

Posljednjih godina raste talijanski izvoz u SAD, dok je samo 25 posto njemačkog izvoza vezana za dolar.

Pojedini europski izvoznici počinju brinuti zbog jačanja eura koji je nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika bio blizu pariteta prema dolaru da bi se u međuvremenu približio razini od 1,18 dolara. Prošle srijede euro je skočio na najvišu razinu od prve polovine siječnja 2015. godine, od 1,1910 dolara, da bi se u petak poslijepodne spustio na 1,1770 dolara. Jaka zajednička europska valuta mogla bi nagristi dobit europskih kompanija snažno orijentiranih na izvoz, posebno onih u Italiji i Francuskoj.

Strah od utjecaja
"Općenito se strahuje da jaki euro počinje utjecati na poslovne rezultate europskih kompanija – to se počinje primjećivati u rezultatima za ovo tromjesečje", kazao je za agenciju AFP William Hamlyn iz Manulife Asset Managementa. Mnogi analitičari i dalje smatraju da temeljni ekonomski pokazatelji idu na ruku euru u usporedbi sa slabim dolarom i anemičnom funtom koja je pod pritiskom još od prošlogodišnje odluke Britanaca o izlasku iz Europske unije. Jaki euro također različito utječe na kompanije u pojedinim zemljama.

 

12,29 posto

ojačao je euro prema dolaru tijekom ove godine

Tako Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, za sada nema razloga za zabrinutost, napominje ekonomist Berenberg Banka Holger Schmieding, ističući da je euro još daleko od dugoročnog ravnotežnog tečaja od 1,23 dolara za euro. Samo četvrtina njemačkog izvoza fiksirana je za dolar, podsjeća Ilja Nothagel, stručnjak za međunarodno gospodarstvo pri njemačkoj trgovinskoj komori DIHK. Italija bi bila najteže pogođena jačanjem eura, ističe Ludovic Subran iz Euler Hermesa. "Ako se tečaj dolara prema euru stabilizira na sadašnjoj razini, bit ćemo u nepovoljnom položaju", priznaje potpredsjednica za međunarodne odnose u talijanskom udruženju poslodavaca Confindustria Licia Mattioli. "To bi utjecalo na naš kompletni izvoz, koji je u proteklih nekoliko godina porastao kada je riječ o Americi.

U razmjeni sa SAD-om izvoznici smo u čitavom nizu sektora – modnom, modnih dodataka, dragulja, hrane, automobila, strojeva…", nabraja Mattioli. Profesorica ekonomske politike na milanskoj Politehničkoj školi Lucia Tajoli ističe pak da euro trenutno nije "superjak" i smatra da talijanski izvoz može podnijeti određeni pritisak s obzirom na rast u proteklim godinama. "Talijanska poduzeća mogu podnijeti blagi pritisak, ali ne izvanredno snažan", kazala je za AFP. Kada je u pitanju Francuska, jačanje eura "snažno će se osjetiti u određenim sektorima, poput zrakoplovstva", procjenjuje Ludovic Subran, dodajući da su velika poduzeća, sa značajnim udjelom u ukupnom izvozu, pokazala da se mogu uspješno prilagoditi jačanju eura.

Španjolska bez brige
Španjolsku trenutno ne brine jaki euro jer dvije trećine njezina izvoza odlazi u ostale članice Europske unije. Jačanje zajedničke valute moglo bi u konačnici zakočiti njezin izvoz u zemlje izvan EU, koji je u prvih pet mjeseci ove godine porastao pet posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, napominje AFP. Jačanje eura prati zahuktali ekonomski oporavak eurozone u cjelini. "Mnogi danas smatraju eurozonu zonom stabilnosti", konstatira u razgovoru za AFP ekonomist u Natixisu Philippe Waechter.

Ekonomija 19-člane eurozone porasla je u drugom tromjesečju 0,6 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca, objavio je Eurostat. "U cjelini gledano, gospodarstvo eurozone zaokružilo je prvu polovinu godine u vrlo dobrom stanju i čini se da je na dobrom putu da i u ostatku ove godine zabilježi stabilan rast", zaključuje analitičar nizozemske banke ING Bert Colijn. 

Komentirajte prvi

New Report

Close