Iznimno loša godina za spajanja i akvizicije

Autor: Tomislav Pili , 23. prosinac 2008. u 22:00

Nedostatak kredita, opći pad cijena dionica na burzama i sveukupni efekt globalne financijske krize očito je uzeo svoj danak u sposobnosti svjetskih kompanija u akvizicijama

Prema podacima kompanije Thomson Reuters, ova je godina bila vrlo loša za poslovna spajanja koja su pala više od trećine u odnosu na prethodnu godinu, označujući tako kraj petogodišnjeg uzastopnog rasta te vrste poslovne aktivnosti. Nedostatak kredita, opći pad cijena dionica na burzama i sveukupni efekt globalne financijske krize očito je uzeo svoj danak u sposobnosti svjetskih kompanija u akvizicijama.

Pad akvizicija
Ove je godine ukupna globalna vrijednost potrošena na spajanja i kupovanje akvizicija iznosila 2,9 bilijuna dolara – najniži godišnji iznos od 2005. godine – što je za 35 posto manje nego 2007. godine. U posljednjem tromjesečju ove godine iznos potrošen na spajanja niži je za 44 posto, što je najlošiji tromjesečni rezultat još od trećeg tromjesečja 2004. godine. “U posljednjih dvanaest tjedana svijet se potpuno promijenio”, rekao je Howard Lanser, direktor spajanja i preuzimanja u investicijskoj banci Robert W. Baird. No jedan drugi podatak vezan uz ovu problematiku još je indikativniji: ove je godine otkazano rekordnih 1100 najavljenih spajanja vrijednih približno 800 milijardi dolara, a banke su izgubile još 815 milijuna dolara na naknadama. Prošle je godine, za usporedbu, otkazano oko 800 preuzimanja. Prema podacima Dealogica, pružatelja financijskih podataka, broj otkazanih spajanja u ovoj je godini još veći, 1309 transakcija vrijednih 911 milijardi dolara.

Slučaj Rio Tinta
U ovom tromjesečju najvrednija otkazana spajanja su propadanje preuzimanja najveće kanadske telekomunikacijske tvrtke BCE Inc. koju je namjeravala preuzeti skupina investitora za 28,3 milijarde dolara nakon nepovoljnog rezultata testa solventnosti ili pak otkazivanje preuzimanja u studenom rudarske tvrtke Rio Tinto, koje je trebala provesti rivalska kompanija BHP Billiton za 66 milijardi dolara. Zanimljivo je da učinci financijske krize nisu previše utjecali na neprijateljska preuzimanja. Tako je broj neprijateljskih preuzimanja u Sjedinjenim Državama ove godine bio najveći u posljednjih devet godina. Najvrednije neprijateljsko preuzimanje provela je pivarska korporacija InBev koja je za 60,4 milijarde dolara kupila američku pivovaru Anheuser-Busch. Pojedina neprijateljska preuzimanja ipak su propala kao što je pokušaj Microsofta da preuzme Yahoo ili pokušaj Samsunga da kupi proizvođača memorijskih kartica SanDisk za 5,9 milijardi dolara. Prema predviđanjima analitičara investicijskih banaka, broj neprijateljskih preuzimanja nastavit će rasti i u 2009. godini, posebno od kompanija s pozitivnom bilancom koje će u općem padu cijena dionica vidjeti dobru šansu. “Ako se tržište kapitala počne buditi, to će samo ubrzati neprijateljska preuzimanja jer će se investitori voditi principom ‘sad ili nikad’”, tvrdi James Morphy, partner u njujorškoj odvjetničkoj tvrtki Sullivan & Cromwell. Investicijski bankari procjenjuju da će ukupan iznos izgubljenih naknada za savjetovanje prilikom spajanja i akvizicija iznositi malo manje od 20 milijardi dolara, što je pad od gotovo 30 posto.

činjenice

Daljnji pad
Sljedeće se godine očekuje da će ukupna globalna vrijednost tržišta spajanja iznositi oko dva bilijuna dolara.
Stabilne cijene dionica
Mogući kupci drugih kompanija u 2009. bit će tvrtke koje imaju dovoljno gotovine i stabilne cijene dionica, slažu se investicijski savjetnici.
Gubitak investicijskih banaka
Osim JP Morgana i Goldman Sachsa neobjavljeni iznos izgubljenih naknada za savjetovanje izgubili su i Morgan Stanley, Citigroup i Lazard.

Komentirajte prvi

New Report

Close