Italija bi spasila još dvije manje banke

Autor: Tomislav Pili , 22. ožujak 2017. u 22:00
Banke su dokapitalizirane lani

Dodatnih 5 milijardi eura traže Banco Popolare di Vicenza i Veneto Banca.

Namjera talijanske vlade da dokapitalizira još dvije regionalne banke dodatno će zakomplicirati poziciju europskog regulatora koji još nije odlučio je li spašavanje Monte dei Paschi di Siena bilo u skladu s europskim pravilima. Banca Popolare di Vicenza i Veneto Banca objavile su kako su od države zatražile "dokapitalizaciju iz predostrožnosti".

Radi se o mehanizmu koji iskorištava iznimku u europskim pravilima koje bi trebale spriječiti da se novcem poreznih obveznika spašavaju banke. Iako ih je država neizravno kroz fond Atlante dokapitalizirala prošle godine, Banca Popolare i Veneto Banca sada trebaju dodatnih pet milijardi eura.

Kako piše Reuters, vlada u Rimu pokušava replicirati model ubrizgavanja 6,6 milijardi eura u Monte dei Paschi di Siena. Upućeni izvori tvrde kako je vlada za dobivanje zelenog svjetla navela argumente da bi propast tih dviju banaka zaljuljao financijski sustav zemlje i ojačao političke snage koje se protive članstvu u eurozoni. Ministarstvo financija nije komentiralo napise. 

Komentirajte prvi

New Report

Close